contourair-sydafrika-wine

Vinkännare i Sverige är väl bekanta med att Sydafrikas klimat längs kusten är väldigt gynnsamt och att Västra Kapprovinsen i Sydafrika är en bördig en region som producerar många goda viner av alla de slag: Upp emot en miljard liter vin varje år. För dig som ännu inte har bra med kunskap om vinodling i Sydafrika kommer här ett smakprov.

När vi talar om viner i Sydafrika tänker vi som oftast på vinstäder såsom Stellenbosch, Franschoek och Paarl. Det är vinstäder som finns i det geografiska regionen som heter Western Cape (västra kapprovinsen):

Stellenbosch

– Denna vinstad når du enkelt med hyrbil, ca 45 minuters körning från centrala Kapstaden. Staden grundades 1679 och har ca 155 000 invånare. Vinodlingarna sker med bergsryggar och höga toppar som bakgrund. Själv staden ligger i en dal vilket tillsammans med väta från bergen och hög värme skapat ideala förutsättningar för vinframställning. På kvällen njuter ni med fördel av god mat och ännu mera goda viner.

Paarl

– Geografiskt placerad vinstad strax norr om Stellenbosch, ca 60 km från Kapstaden. Det var i den här staden som Nelson Mandela kom ut i friheten. Staden har idag närmare 200 000 invånare och precis som Stellenbosch står vinframställan högt på agendan. Fast det kanske du listat ut eftersom du läser en text om vinregioner i Sydafrika?

Franschoek

är en tredje vacker vinstad väl värd ett besök. Det är en väldigt liten stad jämfört med Paarl och Stellenbosch, bara ca 15 000 invånare. Avståndet till Kapstaden är 75 km.

Ett utmärkt sätt att uppleva vinodlingarna är att åka på en “Wine Safari”. Fordonen är öppna precis som när ni åker på djursafari. Variationer förekommer såklart. Contour Air bistår gärna med service kring bokning av Wine Safaris.

För att komma ut till vinstäderna är hyrbil ett mycket bra alternativ. Tänk bara på att det är vänstertrafik i Sydafrika! Att köra går dock lätt då vägarna är av bra standard och trafikanter generellt hänsynsfulla. Räkna med normal rusningstrafik såsom i de flesta större städer jorden runt!

Du har läst en bloggartikel av Contour Air. Vi är specialiserade på innehållsrika paket- och rundresor till flera av jordens världsdelar. Res med oss för att få en välplanerad upplevelse, ofta med guider och ibland på egen hand som del av en längre resa. Contour Air Special är vår tjänst för dig som önskar lite mer av allt, mer service och att kunna påverka mer vad som ingår på resan. Följ gärna med oss på våra Sydafrika-resor och komplettera den resan med vistelse på egen hand före eller efteråt.