Contour Air har många år arrangerat väldigt uppskattade upplevelseresor till Uganda där djur och naturliv är landets främsta tillgångar. Det finns ett dussintal nationalparker och på Contour Airs rundresa besöker vi fyra av dessa. Vi bor på bra lodger under resan, ett par något enklare, där vi kan njuta av härliga ljumma kvällar och de ljud som den afrikanska natten ger ifrån sig. På ett par av lodgerna finns swimmingpool.

Uganda ligger på en högplatå i östra Afrika vid norra änden av Victoriasjön. I väster på gränsen mot Kongo ligger de höga Rwenzoribergen med toppar över 5000 meter. En del av Nilens källor – Vita Nilen – kommer också från Uganda.

Uganda har ett oerhört bra klimat för odling och jordbruk man får fler skördar om året. Man har därför inte haft problem med torka och hungersnöd som andra länder i östra Afrika.

Ugandas ekonomi är en av de starkast växande av de afrikanska länderna. Jordbruket och exporten av jordbruksprodukter är landets viktigaste näringsgren. En stor del av jordbruket är ekologiskt utan konstgödsel och kemikalier. Viktigaste grödan är kaffe. Här odlas även té, bomull, vanilj, majs och snittblommor.

Afrikansk massage – När vi förflyttar oss mellan nationalparkerna gör vi det i fyrhjulsdrivna fordon. Tack vare detta får vi se vacker natur, hur livet för befolkningen är, vi besöker skolor, familjer, affärer mm. Vägarna är sällan bra, det är lera och jord, vissa vägar är asfalterade. Skumpandet på vägarna är vad vi kallar afrikansk massage!

Nationalparker i Uganda

Murchison Falls, ligger cirka 30 mil nordväst om huvudstaden Kampala. Parken har fått sitt namn efter de berömda vattenfallen som utgör en del av Nilen som kommer från Victoriasjön.

Detta är den största Nationalparken i Uganda. Här gör vi på vår resa en morgonsafari med bilar för att se bl a giraffer, bufflar, elefanter mm och naturligtvis spana efter lejon. Vi åker ned till Lake Albert och tittar på flodhästarna.

På eftermiddagen gör vi en båttur på Nilen till vattenfallen. Här kommer vi riktigt nära djurlivet; flodhästar i stora grupper, krokodiler, elefanter och mängder med fåglar.

Kibale Nationalpark i västra Uganda, vid staden Fort Portal är en regnskog med en av Afrikas största mångfald av apor (primater) nämligen 13 stycken.

Vårt mål här under vår halvdagsvandring är att möta någon av chimpansfamiljerna som lever här. De är inte alltid lätta att få syn på, ibland gömmer de sig högt upp i träden men ibland möter vi dem på marken då de förflyttar sig för att leta föda.

Chimpanserna är den apa som mest liknar oss människor, 99% av deras gener är samma som vi har. En chimpans kan väga 40-65 kilo och bli 160 cm långa. De lever tillsammans i familjer om 15-120 individer.

Vi får vandra olika långt beroende på var chimpanserna befinner sig. Det är inga stora höjdskillnader men det kan vara ganska halt på den fuktiga marken med lera, löv osv.

Bwindis ogenomträngliga nationalpark, i sydväst mor gränsen till Rwanda och Kongo. Här lever ca 300 bergsgorillor i de dimhöljda bergen. Hälften av världens totala bestånd av bergsgorillor.

Gorillorna har varit starkt utrotningshotade, men tack vara insatser har de nu ett bra skydd i Uganda och Rwanda, situationen i Kongo är fortfarande svår för bergsgorillorna på grund av den politiska situationen i landet.

Gorilla Uganda

Gorilla Uganda

Såsom turister får vi besöka någon av de 3-4 familjer som är vana med människor, det är någon av dessa vi besöker på vår vandring. Gorillorna förflyttar sig mycket i jakten på mat. Tack vara spårare och rangers kan vi hitta dem i skogen. Ibland kan vi få gå 30 minuter men oftast ett par timmar.

Vi får vara tillsammans med gorillorna ca en timme. Vi får inte gå närmre dem än 8 meter, fast gorillorna är nyfikna och söker sig ofta närmare oss än så.

Innan vi möter gorillorna har vi fått instruktioner om hur vi skall bete oss för att visa dem hänsyn och inte provocera dem.

Det är en oerhört stark upplevelse att få komma så nära dessa fantastiska djur. De tillbringar det mesta av dagen ätande.

Varje familj leds av en silverback, en gammal hane som kallas så eftersom han har grått hår på ryggen. När Silverbacke står på benen kan han mäta nästa 2 meters längd.

Queen Elisabeth National Park – Vår sista nationalpark på resan är Ugandas mest berömda. Belägen i västra Uganda. Den är 1978 kvadratkilometer stor. Här lever 95 arter av däggdjur samt över 500 arter fåglar.

Området är vulkaniskt med kratersjöar. Vi bor på en lyxig lodge med utsikt över lake Edvard samt en kanal där du kan spana på djuren som tar sig ned till vattnet för att dricka.

Alldeles intill lodgen kan du om du är lite vaken se båda leopard och lejon. Men var på din vakt när du går från lobbyn till ditt rum. Ibland på kvällar och nätter kommer flodhästar på besök på området.

För de som önskar görs en båttur på kanalen där vi kommer riktigt nära alla fåglarna, flodhästarna, krokodilerna samt elefanterna.

Contour Air har två avgångar om året till Uganda i mars och november. Resorna görs i grupper om max 16 personer. För dig som vill åka på egen hand gör vi gärna specialarrangemang. Du som behärskar engelska kan åka med erfarna och utbildade inhemska reseledare och specialguider.