Garden Route Sydafrika

Garden Route i Sydafrika är en region som vi på Contour Air gärna rekommenderar för er som har intresset och som har möjligheten att transportera er runt själva. Vi har med hjälp av vår representant i Sydafrika stora möjligheter att anpassa resan precis så som ni vill ha den, läs mer om Contour Air Special →

Ett exempel på upplägg kan vara att börja med flyg till Kapstaden, en av världens vackraste städer med det ikoniska Taffelberget allestädes närvarande i synfältet. Västra Kapprovinsen har ett Medelhavsklimat varför resan kan göras året om. Svensk sommartid är priserna lite lägre eftersom det då är vinter i Sydafrika, ungefär som svensk sommar.

Garden Route är idag ett område där många väljer att slå sig ned efter pensionen. Bra klimat, lugnt tempo och fantastisk natur. Det finns också stort utbud av upplevelser och aktiviteter. Fina vandringsleder, båtturer, kajakpaddling, fina cykelleder, bungyjump, paragliding mm. Vandringsleder i naturreservat för den vars apostlahästar fortfarande bär.

Resa till Garden Route från Kapstaden

Färden går österut från Kapstaden: Vårt mål för resan att är ett område mellan Moussel Bay och Port Elizabeth. Här är natur vackert grönskande. Distansen vi ska resa är ca 40 mil räknat från Kapstaden.

När vi är ungefär halvvägs på vår resa (20 mil sydost om Kapstaden) gör vi en avstickare till afrikanska kontinentens sydligaste punkt: Cape Agulhas. Här är det relativt ödsligt och vi färdas genom spannmålsodlingar.

Moussel Bay är den första staden längs Garden Route om man kommer från väster. En hamnstad med ett fint museum av en kopia av den karavell som Bartolomeu Dias nådde Sydafrika med 1488. Detta skepp seglade samma väg 500 år senare från Portugal och finns nu på det specialbyggda muséet. Från staden arrangeras båtturer både för att titta på sälar och hajar.

Havet intill Garden Route är varmare än vid Kapstaden, här är det Indiska Oceanen och inte Atlanten som ni ser. Garden Route betyder trädgårdsrutten. Denna natursköna kuststräcka har tack vare en varm ocean ökade möjligheter till en frodig grönska, växtlighet, blommor och träd, djur och i våtmarkerna ett rikt fågelliv. Kuststaden Knysna har t.ex. 230 arter bl.a. papegojor.

Knysna

En mycket vacker liten fiskestad vid en lagun. Berömd för sin vackra natur och sitt milda klimat även om vintrarna kan vara blåsiga och regniga. Många väljer att bosätta sig här vid pension. Det finns flera topp-golfbanor samt härliga vandringsleder, för dagsturer eller med enkel övernattning.

Plettenberg Bay

30 km öster om Knysna, hit åker gärna välbeställda, 12 km vita sandstränder, dramatiska klippor, bra sportfiske. Här ligger också Tsitsikamma nationalpark. Känt bland dykare. Här finns också två av Sydafrikas populäraste vandringsleder i urskog med bl a yellow wood-träd samt enastående utsikter över havet: Ottertrail och Tsitsikammatrail.

Port Elizabeth

Den största staden längs Garden Route i öster. Hamnstad och även flygplats med bra förbindelser med andra orter i Sydafrika. Omgivet av många stränder. Flera berömda vackra byggnader från den brittiska tiden. 50 km bort ligger berömda Addo Elephant National Park.

Norrut från Garden Route ligger bergskedjor, bl a Swartberg. De höga bergen (2000 m) och passen satte vägbyggarna på prov. En mycket stort grottsysten Cango Caves, upptäckt i slutet av 1700-talet och bebott för mer än 15 000 år sedan är värt ett besök. Guidade turer ges i grottorna bland droppstensformationer. Vissa troligen 150 000 år. Outshorn nära grottorna blev förmöget på 1800-talet tack vare strutsuppfödning och efterfrågan på strutsplymer. Än idag kan man besöka strutsfarmer och om man önskar rida på dem eller annars bara lära sig mer om dessa märkliga fåglar.

Äventyret fortsätter:

När du är klar med Garden Route kan du ansluta till någon av Contour Airs resor i Afrika: Sydafrika, Uganda eller Tanzania. För dig som vill fortsätta på egen hand kan från Garden Route flyga vidare till Durban, Kruger eller Johannesburg.

Du har läst en bloggartikel av Contour Air. Vi är specialiserade på innehållsrika paket- och rundresor till flera av jordens världsdelar. Res med oss för att få en välplanerad upplevelse, ofta med guider och ibland på egen hand som del av en längre resa till Afrika.

Contour Air Special är vår tjänst för dig som önskar lite mer av allt, mer service och att kunna påverka mer vad som ingår på resan. Följ gärna med oss på våra Sydafrika-resor och komplettera den resan med vistelse på egen hand före eller efteråt.