Snorkla med valhajar vid Mafia Island

Den knappt fem mil långa och ca 17 km breda ön Mafia är en plats för avkoppling och återhämtning efter flera dagars safari i Tanzania. Hit reser du som varit med om spektakulära upplevelser av djur och natur på fastlandet. Hit reser även du som vill fortsätta de minst sagt exotiska djurupplevelserna – Hoppa i vattnet intill valhajar!

Valhajen är den största levande fiskarten och individer brukar blir ca 12 meter långa. Djuren livnär sig på plankton och mindre fiskar. Det är en haj men den är inte ett hot mot människan, annat än att den genom sin blotta storlek kan vara lite obekväm att krocka med.

Det som gör valhajarna nära Mafia Island speciella är att de stannar där hela året, med en starkare koncentration närmare kusten i november-december även om säsongen sträcker sig från oktober till februari.

Beställ ett specialarrangemang – en skräddarsydd paketresa till Tanzania + Mafia Island. Lös ekvationen X antal dagar med safari + Y antal dagar på Mafia Island alternativt låt oss hjälpa dig: Sänd offertunderlag →

För dig som vill lära dig mer om valhajarna vid Mafia Island, se National Geographics webbplats med kompletterande video där forskare tror att den rika tillgången till föda är en orsak till att valhajarna stannar kvar.

Och för dig som uppskattar att läsa om verkliga sensationer: En dykare upptäckte för några år sen en lång vägg ute i havet. Det finns inga barriärrev här så att finna en vägg 4 km från land är minst sagt spektakulärt! Läs mer om denna konstruktion som enligt tidiga uppskattningar tros vara mer än 550 år gammal. Möjligen att detta är den från nollhundratalet försvunna handelsstaden Rhapta.