Restips för Sydamerika

Contour Air ger Er restips för resor till Sydamerika.


KUBA – destinationen som fascinerar och lockar med intressanta miljöer, händelserik historia, cigarrer, rom, samt goda möjligheter till avkoppling med stekande sol och relativt svalkande dopp i havet. Men innan du kliver ombord på planet som ska ta dig till Karibien måste du ordna med ett kubavisum, turistvisum (tourist card).
Läs mer

7 anledningar till att se och uppleva Kuba

Kuba är ett resmål som trots isoleringen från USA lyckats behålla sin position som ett eftertraktat resmål. Med upptinade relationer till giganten i norr är Kuba idag ett resmål för västerländska turister på ett helt annat vis än tidigare.

Res till Kuba för dess historia, musik, kultur, arkitektur, vidsträckta landskap och fantastiska strandliv. Här nedan kan du läsa om sju bevis på varför du bör göra en rundresa på Kuba:

1) De fantastiska bilarna

Amerikanska bilar på Kuba

– Den föråldrade bilparken är ett talande resultatet av hur USA-embargot påverkat landet. En skatt för alla som suktar efter att se klassiska amerikanska bilar i vardagstrafiken. En nödvändighet för kubanerna som tack vare stor uppfinningsrikedom håller bilarna i körbart skick. En del bilar är till och med konverterade i motorrummet till att rymma båtmotorer för framdriften. Klart du ska åka med i en mer eller mindre moderniserad klassiker!

2) Färgstark arkitektur

Hus på Kuba

– Restaureringar pågår för att bevara de gamla delarna av Havanna för eftervärlden. Det är som att vandra i ett levande museum. De slitna husen och de starka färgerna bjuder dina sinnen på skarpa kontraster. På sina håll uppmanas kubanerna att inte renovera husen som tjänar bra för att locka turister. Försök att komma in i så många hus du kan. Det är inte bara fasaderna som imponerar. Det är som att vandra i en film.

3) Hemingway

– Kuba gav den världsberömda författaren ro att skapa. Han spenderade ca 30 år på ön och läsare av hans böcker finner i glädje i att vandra i hans fotspår, se hans bostad och besöka hans favoritbarer. Prova med fördel ett glas rom jämte en cigarr för att insupa atmosfären kring Hemingway.

4) Stränderna

– De äro många och långa, badstränderna längs Kubas kuster. Varadero på Kubas norra sida är populärt. Det finns även flertalet små öar med underbara möjligheter till sol och bad (med eller utan kläder). Res bortom turiststråken (om det nu går att tala om det på det ganska oexploaterade Kuba) och sök dig till kusterna för strandremsor du bara kan drömma dig till att få se.

LÄSTIPS: 9 saker du måste känna till inför din resa till Kuba →

5) Tobak

– Vare sig du är rökare eller inte kan du uppskatta mödan och hantverket bakom de i hela världen eftertraktade kubanska cigarrerna. Att landskapet på västra Kuba är slående vackert är bara en bonus.

6) Historia

Revolutionen och Castros välde som följde är ett stycke minnesvärd historia att insupa. Kubas förvandling i modern tid är även det spännande och rikt på kunskap. Minnen för livet för att bättre förstå samtidens skiftningar.

7) Trinidad

– En av flera städer på bortom Havanna väl värda ett besök. Kullerstensgator och husfasader i pastellfärger är kännetecken för Trinidad. Staden finns på UNESCO:s lista över världsarv.

RES MED OSS: Se och upplev Kuba med Contour Air

Kuba som resmål i grupp eller på egen hand (specialarr.) är en upplevelse för alla sinnen. Fantastiska starka kontraster mellan det gamla och det moderna. Vi erbjuder gruppresor och specialarrangemang till Kuba. Välj om du vill dela dina upplevelser med andra resenärer eller om du vill resa själv (eller med en kompis, partner).

Restips för Kuba - Beställ specialarrangemang

Kuba upplever vi är ett riktigt hett resmål på många vis. Contour Air har haft grupper på Kuba ett flertal gånger de senaste åren och Contour Air har dessutom ett avtal med Kubas ambassad kring utfärdande av visum, bra för dig som reser på egen hand och en sak som underlättar för våra resenärer på t.ex. Stora rundresan på Kuba där visumkostnad ingår i resans pris.

Här presenterar vi 9 restips inför din resa till Kuba. Restipsen vänder sig till dig som reser till Kuba på egen hand. Restipsen riktar sig även till dig som vill ha inspiration inför att du anlitar Contour Air för ett specialarrangemang (skräddarsydd och personligt anpassad resa). Restipsen kan dessutom vara matnyttiga för dig som valt att resa i grupp på Stora rundresan på Kuba.

1) Valuta på Kuba:

Växla till Euro innan avresa. Man kan tro att amerikanska dollar skulle vara hårdvaluta på Kuba. Det må vara sant för kubanerna. Problemet är att valutaväxlingen USD-CUC (kubanska “dollar”) kommer med 10-13% i avgifter. Kuba har två valutor: CUC, för turister. CUP (pesos) för kubaner. Valutakurserna förändras och ett riktmärke är att 1 CUC är värd 20 CUP lågt räknat. Kontrollera med din researrangör vad de rekommenderar avseende val av valuta på Kuba.

Läs mer

Salar de Uyuni

Här kommer en andra del i den reseskildring av “Ecuador – Galapagosöarna – Peru med tillval Bolivia” som vår reseledare Anders Hagström skrivit.

Första delen avhandlade besöket på makalösa Machu Picchu och den innehållsrika resan dit. Klicka och läs Reseskildring Sydamerika: Machu Picchu.

“När vi slutfört ett kort besök i San “den brända staden” Pedro styrde vi kosan mot Salar de Uyuni. Det är världens största saltöken, ungefär som Skåne till ytan.

Vi stannade vid några grottor varav en full av vackra koraller som upptäcktes för drygt tio år sedan. En annan grotta i närheten hade använts som begravningsplats för folkslag innan inka.

Väl ute på den vitglänsande saltöknen gjorde vi snart ett stopp för att ta bilder i den effektfulla miljön.

Vi besökte världens största saltöken - Salar de Uyuni

Vi besökte världens största saltöken – Salar de Uyuni

Guiden och chaufförerna lekte med de spännande perspektiven och hjälpte oss att få häftiga bilder.

Vi stannande återigen efter några minuter vid några vattenhål i den annars hårda saltytan. Vi fick hjälp att få upp vackra saltkristaller i spännande former och vi passade på att plocka med oss av dessa kristaller.

Nästa stopp var vid Isla Incahuasi känd för de många och enorma kaktusar som finns på ön. Vi fick återigen en god picniclunch i den mycket vackra och bländande miljön innan vi åkte vidare till det som var det första salthotellet som låg mitt ute saltöknen.

Missa inga nyheter om resor och Contour Air: Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Där fanns även ett monument över Dakarrallyt som de senaste åren gått i de här trakterna. Vi stannande också vid några bubblande källor där trycket mot marken från bilar och annat gör att det underliggande vattnet porlar fram.

Vi hann även besöka en saltfabrik innan incheckningen på det Saltstenshotell som skulle bli vår boning för natten.”

Machu Picchu i Peru

Machu Picchu “Den gömda staden” i Peru är ett resmål högt upp på mångas lista över resmål att besöka i livet. Idag vill vi dela med oss av en reseskildring från gruppen som upplevde bl.a. Machu Picchu hösten/förvintern 2016.

Textförfattare: Anders Hagström, reseledare för “Ecuador – Galapagosöarna – Peru med tillval Bolivia


“Att åka tåg från Ollantaytambo till Aguas Calientes nedanför Machu Picchu är normalt en stark upplevelse när man åker bredvid den slingrade floden och inkaleden med höga berg på bägge sidor av järnvägen.

Denna gång började spänningen redan innan vi klivit på tåget. När vi fått biljetterna av vår guide och gått igenom den första spärren upptäckte jag att det stod 7/11 på biljetterna. Vi var bokade på tåget för nästa dag!

En nervös halvtimme följde när vår guide Alfredo gjorde allt han kunde för att vi skulle komma med tåget. I sista minuten hade han lyckats få fram nya biljetter, kommit springande två gånger för att låna dollar av oss och förmodligen med en liten muta lyckats få loss nya biljetter.

Att det fanns platser lediga på tåget var ett smärre under. Att vi dessutom fick sitta tillsammans var en stor bonus. Jag insåg också att tågbiljetterna för tillbakaresan dagen efter förmodligen också var fel och bad Alfredo försöka lösa det tillsammans med vår lokala resebyrå. Tågresan är en stark upplevelse med enormt vackra vyer, förmodligen en av de vackraste tågsträckorna som finns.

Väl framme i Aguas Calientes letade vi på vårt hotell som låg efter floden upp mot de varma källorna. Det innebar en lätt ansträngande promenad uppför. En bra uppvärmning inför vandringarna på Machu Picchu senare samma dag.

Bussresan upp till Machu Picchu var svindlande. Grusbelagda serpentinvägar, branta stup på ena sidan och ständiga möten med bussar som i hög fart tog sig nedför.

Väl uppe vid ingången kryllade det av människor och med kunskapen om den totala bristen på toaletter innanför entrén så var det läge att lösa de behoven nu.

Snart öppnade sig vyerna med ruinstaden som klättrar uppför bergssidorna och med de omgivande bergstopparna som skapar ett fantastiskt scenario. Tillsammans med många andra besökare tog vi oss upp till en platå där vi hade utsikt över en stor del av ruinstaden.

Vår guide Alfredo började berätta om historien runt Machu Picchu och jag försökte så gott jag kunde tolka från engelska till svenska.

Vi fick information om hur man tror att staden byggdes upp, vad den användes till, varför den övergavs och hur det kom sig att spanjorerna inte upptäckte och förstörde staden som de gjort med de flesta andra inkastäder.

Vi får också höra den senare delen av historien med Hiram Binghams återupptäckt av Machu Picchu 1911 och att det leder till att staden senare blir ett världsarv och i topp vad gäller drömresmål.

Det är en förmån att få möjlighet att vandra runt i staden och om planerna går i lås med en linbana som i framtiden kommer att frakta människor över Machu Picchu så känns det ännu mer privilegierande att ha fått närkontakt.

Missa inga nyheter om resor och Contour Air: Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Efter den guidade turen fick de som ville möjlighet att vandra runt själva och fortsätta att njuta av staden och omgivningarna. Denna gång avstod jag från den svindlande vandringen till inkabron och valde att efter en stund ta mig ut för att ta bussen ner till Aguas Calientes och ta mig till hotellet för incheckning.

Att få en liten stund på hotellrummet kändes skönt efter en tidig morgon, lite sömn och en intensiv dag.
Dagen avslutades på en trevlig restaurang med vad man skulle kunna uppfatta som kurbitsmålningar på väggarna och en rustik inredning som förde tankarna till Dalarna.

Jag bjöd gruppen på vin och öl för att fira att jag några timmar senare fyllde år och vi utbringade även en skål för vår eminente guide som lyckats fixa nya tågbiljetter åt oss så att vi kom fram och fick se Machu Picchu.”