Allmänna restips

Contour Air ger Er allmänna restips.


Contour Airs resor går till flera världsdelar vars klimat skiljer sig åt. Vi har dessutom avgångar under hela året varför rekommendationerna kring klädsel i resväskan kan skilja sig åt på samma resmål, beroende på när under året vi reser dit. Här presenterar vi den information som går ut till resenärer på våra resor när det kommer till vad vi vet om klädval.

OBS: Reservation för att hänvisningar till lokala resmål nedan kan skilja sig från den resa du bokar.

Sydamerika:

Resan går genom olika klimat-, höjd- och temperaturzoner, klädseln måste därför vara lätt att anpassa. Vi rekommenderar att du tar med dig bekväma fritidskläder och något ombyte för vissa hotell.

Exempel på rekommenderad klädsel:

  • Långärmade tröjor/skjortor
  • Vindjacka och regnplagg
  • Varm tröja
  • Lätta kängor

Annat som är bra att ha med sig är även: Bekväma skor, badkläder (snorkel och cyklop), myggstift, solskyddsmedel samt en ficklampa.

Läs mer

Välkommen Världen

Vi på Contour Air är måna om att du som resenär ska få veta mycket om resmålen innan avresa. Det är därför som vi för en del resor samlar alla resenärer och ibland även andra intresserade för att berätta mer, för att informera och förbereda gruppen på resan.

Vi vänder oss med våra bloggartiklar även till dig som ännu inte bokat en resa. Vår förhoppning är att vi lyckas förmedla vår breda erfarenhet och vår förmåga att låta den fylla våra innehållsrika paketresor. Vi hoppas också att du som vill resa på egen hand finner bloggartiklarna intressanta och inspirerande.

För dig som reser på egen hand och som vill ha en innehållsrik paketresa erbjuder vi tjänsten Contour Air Special – Resor där du lämnar ett offertunderlag och låter oss komponera en paketresa. Det kan vara allt från att fira in nyåret på Hawaii till förenings- och företagsresor inte fullt lika långt bort från Sverige.

Specialresor kan även bokas i anslutning till de färdiga paketresorna. Ett exempel på detta är att förlänga en Afrika-vistelse med sol och bad på Zanzibar eller Mauritius. Asien-paketresorna kan förlängas med soldyrkan i t.ex. Thailand.

Missa inga nyheter om resor och Contour Air: Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Fyra bloggartiklar med restips och inspiration från Nord- och Sydamerika:

1) Los Angeles-special: Det goda livet i South Bay-beachstäderna

South Bay är ett stort område som består av flera städer söder om flygplatsen i Los Angeles (LAX). Här bor det en stor portion höginkomsttagare vilket har gjort att South Bay erbjuder ett brett utbud av saker att göra, saker som leder till en hög livskvalitet: Strandliv, nöjesliv, trevliga människor, god mat i alla prisklasser och möjlighet till shopping inpå husknuten.

Badvaktstorn i Los Angeles

Badvaktstorn i Los Angeles

2) Los Angeles-special: Bilguide runt Palos Verdes-halvön med vacker natur + San Pedro och USS Iowa

Palos Verdes är en enorm kulle i sydvästra Los Angeles, svår att missa även på långt avstånd. Den här bloggartikeln ger dig handfasta tips på platser att besöka när du kör bil runt Palos Verdes. Komplett med Google-karta.

3) Vi besökte världens största saltöken – Salar de Uyuni

På den längsta resan i Sydamerika Ecuador, Galapagosöarna och Peru med tillvalet Bolivia besöktes världens största saltöken. Stor som hela Skåne var det en mäktig upplevelse. Klicka på titeln ovan för att läsa en del av reseskildringen författad av vår reseledare Anders Hagström.

Machu Picchu i Peru

Machu Picchu i Peru

4) Reseskildring Sydamerika: Makalösa Machu Picchu

Högt uppe i Anderna, Peru, ligger den gömda staden Machu Picchu. En otrolig upplevelse för våra Sydamerika-resenärer. Kanske en plats du bara besöker en gång i livet, eller så återkommer du flera gånger för att insupa atmosfären, bergsluften och känna historiens vindslag högt uppe på bergstoppen där lämningarna av staden ligger.

Special till Los Angeles: Manhattan Beach

Finn inspirationen att resa för att upptäcka världen: Här ger vi dig 45 bilder för att stimulera hjärta och hjärna!

Contour Air levererar gång på gång fantastiska upplevelser världen runt. Idag får vi en kort inblick i vad som hände under resan till Australien våren 2016. Texten kommer från vår pålästa reseledare Sue Davén.

Litchenfield National park, Northern Territory Australia

“Vi var ett härligt gäng bestående av åtta svenska resenärer och jag, reseledare, uppvuxen i Australien och boende i Sverige sedan 1983!

Vi hamnade på en underbar vattenfalls- och flodupplevelse! Efter två timmars minibussresa från Darwin, sa vår lokalguide; “här kan ni bada allihopa!”

Vi bytte om till badkläder i en liten barack och sedan tog vi oss försiktig ner på steniga trappor till floden! Det var olika små vattenfall och pooler där vi kunde hoppa ner!

Vi var alla så svettiga och varma att inom några sekunder var vi alla i vattnet och sprattlade runt som små barn! Det var så härligt och roligt att vi hade kunnat stanna där hela dagen!

Detta var bara en liten glimt av vad vi upplevde under en dag!

Efter lunch fick vi möjlighet att se fler mäktiga vattenfall med rikt djur- och fågelliv. Australien är så innehållsrikt med sin varierande natur och roliga upplevelser!”

// Sue Davén, reseledare

7 trygghetsfrämjande saker att göra innan du reser med Contour Air

Vi på Contour Air vill att du ska kunna slappna av i tanken om att du gjort vad du kan för att motverka inbrott i ditt hem och förebygga skador i din bostad. Här ger vi dig 7 st tips på saker du kan göra för att främja tryggheten än mer.

1) Berätta för din bank eller din kortutgivare om att du ska resa utomlands

Tänk om du börjar köpa billiga saker, små belopp i tät följd, på en plats långt borta från ditt vanliga användningsområde, geografiska, för ditt kontokort. Bankens automatiska spärrar kan kopplas på och så kan du inte längre betala för dig.

2) Aktivera auto-svar på din e-post

För dig som vill koppla bort e-posten på semestern kan du aktivera auto-svar. Du slipper stressen över att personer som inte känner till din resa möts av obesvarade mail.

3) Spara alla telefonnummer till flygbolag, försäkringsbolag etc

Skulle oturen vara framme eller om du blir försenad, tänk så skönt att kunna veta vilket nummer du ska ringa.

4) Beställ lagring av post

Låt inte tjuvarna veta att du är bortrest genom att helt enkelt se din överfulla brevlåda.

Missa inga nyheter om resor och Contour Air: Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

5) Släng eller ge bort mat i kylskåpet som riskerar att bli förstörd

Du vet hur härligt det kan lukta i ett kylskåp efter ett par veckor. Särskilt om du lämnat kvar ett öppnat mjölkpaket eller rester från middagen.

6) Ha mat hemma så du slipper svälta vid hemkomst

De flesta tenderar att vara helt slut efter en lång flygresa. Då är det skönt att slippa börja med att gå till affären för att köpa hem mat.

7) Dra ner persiennerna och dra för gardinerna

Försvåra för inbrottstjuvarna, skydda din bostad mot insyn när du är bortrest. Läs även våra restips om vad du kan göra för att motverka inbrott i din bostad.

Motverka inbrott i din bostad när du reser med Contour Air

Vi på Contour Air vill att du ska kunna slappna av i tanken om att din bostad är relativt säkrad när du reser. Vi skriver relativt eftersom det alltid kan finnas faktorer som du inte kan påverka. Här vi ger vi dig 6 st tips på åtgärder du kan vidta i och kring din bostad för att motverka inbrott när du är bortrest.

1) Gå ut från din bostad och gå bort en bit. Är det något av värde som du kan genom ett fönster? Gå närmare och kika in genom ett fönster. Vad av värde är det första du lägger märke till?
Den här tekniken syftar till att få dig att se din bostad med tjuvens ögon. Om du kan göra din bostad oattraktiv bara genom att kolla in genom ett fönster är du närmare målet att slippa inbrott.

  • Saker som är lätt att stoppa undan: Dyrbara tavlor, elektronik och myntskålar.
  • Svårare men inte omöjligt att gömma: Platt-TV, dator, musikinstrument.

2) Passa på att fotografera dina värdefulla saker när du flyttar på de. Särskilt bra om sakerna är speciella kännetecken eller märkningar. Vill du inte märka upp synligt finns det idag osynlig DNA-märkning på marknaden, en slags vätska du stryker på sakerna.

Missa inga nyheter om resor och Contour Air: Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

3, 4 och 5) De klassiska tipsen är att berätta för dina grannar att du reser bort, att be någon ta in din post, att ha timer på lampor och be någon kolla till bostaden ibland.

Det senare, att kolla till bostaden, är viktigt även om du har oturen att drabbas av inbrott. Om en ruta krossats kan det hålet leda till större skador om det regnar in i en vecka efteråt.

Om en hantverkare ska komma under tiden du är borta är det också bra att nämna. Onödigt att belasta polisen bara för att en målare lever om hos en bortrest granne.

6) På vintern är snöskottning något som du bör få utfört om du vill slippa ovälkomna fotspår i snön intill huset.

Skydd ditt hem mot skador när du reser

Vi på Contour Air vill att du ska kunna slappna av i tanken om att din bostad är relativt säkrad när du reser. Vi skriver relativt eftersom det alltid kan finnas faktorer som du inte kan påverka. Här vi ger vi dig 4 st tips på åtgärder du kan vidta i och kring din bostad för att motverka skador när du är bortrest.

Det är lätt att börja med tanken om inbrott när du ska vara borta länge från din bostad. En annan sak har att göra med de skador som kan bli kostsamma om de inte upptäcks. Det beror såklart på hur du bor och på vilken skada som inträffar i vilken omfattning som skadorna belastar din eller dina grannars ekonomi.

1) Stäng av vattnet

För de som bor i lägenhet kanske detta inte är helt nödvändigt. Det finns ofta en central styrning som du inte kommer åt. Bor du däremot i en fristående villa kan en vattenavstängning vara en bra idé. Detta kan vara relevant för dig som ska resa bort riktigt länge under en period där Sverige går från värme till kyla.

Syftet med att stänga av vattnet är att motverka skador som kan uppstå vid en oväntad läcka. Om det börjar läcka och du är borta i flera veckor kan vattnet ha orsakat skador för stora belopp.

2) Kontrollera pumpen i källaren

Återigen, för boende i lägenhet inte helt relevant. Fast för dig med hus och källare så vet du vad ett skyfall kan ställa till med. Ös en hink vatten på pumpen för att kontrollera dess funktion innan du reser.

Missa inga nyheter om resor och Contour Air: Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

3) Dra ur alla elkontakter

När åskan går är det läge att dra ur elkontakter för att slippa skador när blixten kommer ner. Är du inte hemma, vem är det då som drar ur elkontakterna? Gör det innan du åker. Du slipper dessutom betala för något du inte kan nyttja.

4) Justera inomhustemperaturen

Det här är en fråga om inomhus- och utomhusklimat. Att komma hem till en kylig bostad är inget vidare. Samtidigt kan en lägre temperatur inomhus när du är bortrest främja storleken på elräkningen.