Julön är en djur- och naturrik ö nordväst om Australien och strax söder om Java och Sumatra. Ön tillhör Australien och är ett himmelrike för dig som vill se djur i dess naturliga miljö. Stora delar av ön är en nationalpark dvs ett skyddat naturområde.

Med bara ca 2000 invånare är detta ett växternas och djurens rike du kommer till när du reser till Julön. 63% av ön är en nationalpark och för de platser du inte når till fots finns det båtar. Julön har flera vackra stränder som du bara kan nå sjövägen. Lägg därtill öns utsatta läge. Havet runt ön piskar kusten till ljuvliga formationer.

På land finns en tät regnskog som vuxit sig fast i platån. Här finns det 25 dominerande trädslag. Vilt växande orkidéer konkurrerar med vinrankor. Närmare 18 av växtarter på Julön finns bara här.

De mest utmärkande djuren är krabbor och sjöfåglar. Röda krabbor. De är överallt. På stranden, i skogen, intill vattenfall, på träd och på vägarna.

Julön - Contour Air Special

Vi talar tiotals miljoner krabbor som vandrar över ön i november varje år. Krabborna är överallt och så många att vägar stängs av eller så får någon gå framför bilen och sopa vägen ren från krabbor. En makalös syn!

Julön är som sagt även en plats för sjöfåglar, med andra ord ett fint resmål för dig som uppskattar fågelskådning. Här finns åtta arter eller underarter av havsfåglar. Den vanligaste är Rödfotad sula. Här finns även Brunsula och Julösula.

Du kan resa till Julön med vår tjänst Contour Air Special – skräddarsydda resor till hela världen på dina villkor – Läs mer →

Att vandra på Julön är ett måste vid ett besök. Det finns fantastiskt mycket att se och uppleva. Ön har flertalet grottor av olika slag. Det finns dessutom grottor under Julön. Dit kommer du med dykutrustning och innan du beger dig in under Julön njuter du av det rika djurlivet under vattnet intill korallreven.

Dykning vid Julön

När du dyker ska du inte bli förvånad om du får simma nära den enorma valhajen, delfiner och andra hajarter. Att resa till Julön är alltså en djur- och naturupplevelse som är svårslagen. Passa på att besöka den här platsen när du reser med Contour Air till Australien och Nya Zeeland. Förläng resan. Förbättra din reseupplevelse. Investera i makalöst fina minnen för livet.