Trygghet på utlandsresan med UD:s app Resklar

Din resa utomlands, på egen hand eller med Contour Air, kan göras mer informativ och mer säker om du använder Utrikesdepartementets mobilapp Resklar + att du sätter upp dig på Svensklistan. Här berättar vi mer om de två tjänsterna som gör din utlandsresa mer trygg.

Mobil-appen Resklar

När det är dags för avresa är det mycket som måste klaffa. Resklar-appen har en smidig att-göra-lista inbyggd. Där kan du förbereda punkter som är viktiga saker att inte missa:

  • Pass
  • Visum
  • Försäkring
  • Ambassader
  • Vaccination
  • ICE-kontakt

Passet är superviktigt. Visum krävs för en del resmål. En bra reseförsäkring kan rädda din ekonomi om oväntade problem uppstår. Att kunna hitta till den svenska ambassaden kan vara bra om du förlorar t.ex. ditt pass. Vaccination krävs för inresa i vissa länder och är såklart bra för dig som inte vill få ovanliga sjukdomar.

ICE-kontakt står för In Case of Emergency dvs en person som kan kontaktas om du inte är kontaktbar på grund av sjukdom eller skada. Du kan med fördel lägga in en sådan kontakt i din telefons adresslista.

Resklar-appen ger dig viktig information om aktuellt resmål när du anger det senare. Till exempel telefonnumret till den svenska ambassaden i det land du ska besöka.

Ladda ner mobila appen Resklar för iOS eller Android på regeringen.se/uds-reseinformation/resklar/

Anmäl din utlandsvistelse

På webbplatsen swedenabroad.com/svensklistan finns det möjlighet för dig som utlandsresenär att berätta om din utlandsresa för Utrikesdepartementet. Din uppgifter sparas i ett år. Ska du vara borta längre än ett år måste du anmäla dig på nytt.

Svensklistan används av UD för att snabbt kunna kontakta dig i händelse av kris. Det kan handla om stora naturkatastrofer, krig eller krigsliknande situationer. Saker som du kanske inte alltid har koll på om du är i ett land med bristande infrastruktur.