Ruaha är namnet på en nationalpark i centrala Tanzania, söder om staden Dodoma och 62 mil inåt land från Dar es Salaam. Parken är till ytan jämförbar med Skåne gånger två. Dess namn kommer av Ruahafloden som är nationalparkens livsnerv och platsen dit de vilda djuren kommer för att släcka törsten under torrperioden.

1) Fler än 2200 vilda kattdjur

Ruaha National Park är platsen där du åker på game drive när du reser med Contour Air till Tanzania. Parken har en imponerande population av rovsdjur. Här finns till exempel den näst största populationen av lejon i hela världen med över 1000 individer.

Lejon i Afrika

Detta är även hem för det mest eleganta kattdjuret i Afrika – geparden (ca 200 individer). Ruaha-parken huserar dessutom världens tredje största population av utrotningshotade afrikanska vildhundar, en stor mängd leoparder och hyenor.

2) Hög rikedom av djur

Ruaha-parken ligger i korsningen mellan de östra och södra ekosektionerna i södra Afrika. Detta har inneburit att parken huserar en uppsjö av sällsynta djurarter.

Elefant i Tanzania

Detta är en av få platser i världen där du t.ex. kan se sällsynta antiloper, gaseller, giraff, zebra, impala och buffel. Miljön i parken är dessutom viktig för elefanter och trots tjuvjakt är elefanterna ca 10 000 stycken till antalet.

3) Ett paradis för fågelskådare

Fågellivet i Ruaha National Park är minst sagt färgstarkt med en sagolik mix av fågelarter. När du besöker Ruaha-parken kan du se över hälften av Tanzanias fågelarter. Totalt rör det sig om närmare 580 olika arter varav några är:

  • Skrikhavsörn (African fish eagle)
  • Eleonorafalk (Eleonora’s falcon)
  • Goliathäger (som också kan ses i Krugers nationalpark, som vi besöker på Sydafrika-rundresan)

Goliathhäger i Afrika

4) Makalösa vyer och känsla av att vara ensam på jorden

Reser du på vår gruppresa till Tanzania är du inte ensam. Du är tillsammans med andra som delar din fascination inför det vilda Afrika.

Solnedgång i Tanzania

Ni upptäcker en värld där tiden tar långsamma steg framåt. Där människans intrång i den vackra naturen lyser med sin frånvaro sånär som på det som behövs för att ni ska överleva det vilda.


Ruaha är inte en välbesökt nationalpark. Reser du under lågsäsong är det lätt att få känslan av att upptäcka en värld långt från betongen och asfalten, ni reser genom en vild och isolerad vildmark på gränsen till övergiven – Se Ruaha tillsammans med Contour Air på våra gruppresor eller genom att beställa och resa iväg på ett specialarrangemang!