Budapest sightseeing

Precis som i vår egen vackra huvudstad Stockholm så har vatten en framträdande roll att spela i Ungerns huvudstad Budapest. Den långa floden Donau glider sakta förbi centrum i Budapest, med det kuperade “buda” i väster och “pest” i öster. Att strosa längs strandkanten är en fröjd för ögat och härifrån kan du studera flera av Budapests sevärdheter:

1) Parlamentet (Országház) som är byggt i en neo-gotisk stil. Det började byggas i slutet av 1800-talet i samband med att tre städer förenades till en – Budapest. Byggnaden stod färdig 1904 och över 100 000 människor var involverade i dess konstruktion som bl.a. inkluderar 40 kg guld.

2) Buda-slottet, en enorm byggnad som uppfördes i mitten av 1700-talet med anor så långt tillbaka som år 1265. Slottet har under historien varit ockuperat av främmande makt flera gånger t.ex. så sträckte sig Osmanska riket hit i början av 1500-talet. Slottet har förändrats av olika härskare genom århundradena

3) Margaret Island, ett stort grönområde på en ö i floden Donau som flyter genom Budapest. Förr kallades ön för “kanin-ön” då kungligheter använde ön som jaktmarker. Öns namn kommer av mongolernas invasion på 1240-talet.

Margaret Island, Budapest

På ön i fråga fanns ett kloster och kungen lovade att sända sin dotter, Margaret, dit om han lyckades slå tillbaka invasionen. Så skedde, Margaret blev nunna och därför heter grönområdet Margaret Island än idag. Du som besöker Margaret Island idag finner här bl.a. en av badanläggningarna som Budapest är kända för liksom flera vackra parker inkl. en liten djurpark.

4) Liberty Bridge, frihetsbron som tillsammans med några andra broar förbinder Buda och Pest. Bron var den första att återuppbyggas efter att ha tagit stor skada under andra världskriget. Den byggdes ursprungligen i mitten av 1890-talet och är drygt 330 meter lång samt ca 20 meter bred.

Liberty Bridge, Budapest.

Dess imponerande utsmyckningar är kopplade till ungersk mytologi. De höga tornen är dekorerade med Turul, en enorm falk som kan spåras tillbaka till 800-talet där den tjänade som symbol för klaner.