Budapest sightseeing

Precis som i vår egen vackra huvudstad Stockholm så har vatten en framträdande roll att spela i Ungerns huvudstad Budapest. Den långa floden Donau glider sakta förbi centrum i Budapest, med det kuperade ”buda” i väster och ”pest” i öster. Att strosa längs strandkanten är en fröjd för ögat och härifrån kan du studera flera av Budapests sevärdheter:

1) Parlamentet (Országház) som är byggt i en neo-gotisk stil. Det började byggas i slutet av 1800-talet i samband med att tre städer förenades till en – Budapest. Byggnaden stod färdig 1904 och över 100 000 människor var involverade i dess konstruktion som bl.a. inkluderar 40 kg guld.

2) Buda-slottet, en enorm byggnad som uppfördes i mitten av 1700-talet med anor så långt tillbaka som år 1265. Slottet har under historien varit ockuperat av främmande makt flera gånger t.ex. så sträckte sig Osmanska riket hit i början av 1500-talet. Slottet har förändrats av olika härskare genom århundradena

3) Margaret Island, ett stort grönområde på en ö i floden Donau som flyter genom Budapest. Förr kallades ön för ”kanin-ön” då kungligheter använde ön som jaktmarker. Öns namn kommer av mongolernas invasion på 1240-talet.

Margaret Island, Budapest

På ön i fråga fanns ett kloster och kungen lovade att sända sin dotter, Margaret, dit om han lyckades slå tillbaka invasionen. Så skedde, Margaret blev nunna och därför heter grönområdet Margaret Island än idag. Du som besöker Margaret Island idag finner här bl.a. en av badanläggningarna som Budapest är kända för liksom flera vackra parker inkl. en liten djurpark.

4) Liberty Bridge, frihetsbron som tillsammans med några andra broar förbinder Buda och Pest. Bron var den första att återuppbyggas efter att ha tagit stor skada under andra världskriget. Den byggdes ursprungligen i mitten av 1890-talet och är drygt 330 meter lång samt ca 20 meter bred.

Liberty Bridge, Budapest.

Dess imponerande utsmyckningar är kopplade till ungersk mytologi. De höga tornen är dekorerade med Turul, en enorm falk som kan spåras tillbaka till 800-talet där den tjänade som symbol för klaner.

Budapest utomhusbad

Budapest har en hemlighet. Somliga skulle säga, med underfundig sanningshalt, att Budapest har puls i verklig bemärkelse. Under dess vackra yta döljer sig nämligen ett terapeutiskt väsen av det godare slaget. 

Att staden Budapest kan liknas vid ett gigantiskt spa är ingen underdrift. Upp ur marken under staden strömmar det dagligen 70 miljoner liter vatten ur knappt 120 st termalkällor. Detta skapade redan på 1500- och 1600-talen möjligheten att upprätta turkiska bad. En process för helande av både kropp och själ.

Budapest kan dessutom stoltsera med stora utomhusbad som bara kan matchas av Blå lagunen på Island och Onsen-bad i Japan (bägge är upplevelser som vi kan möjliggöra på en del av våra rundresor på Island och i Japan).

1) Széchenyi – utomhusbad

Det här badet har vi sett så många bilder ifrån. De karaktäristiska gula byggnaderna i nybarock stil som omger de stora och små poolerna är svåra att tvinga bort ur minnet. Att besöka detta utomhusbad är en fröjd för kropp och själv eller en paus efter att ha botaniserat bland utflyktsmålen bortom Budapest t.ex. vinregionen Balaton.

2) Palatinus – inomhusbad + utomhusbad

Fyra pooler inomhus med temperaturer från 32-26 grader varmt vatten, med tillhörande ”plunge pools” (42 och 15 grader), och hela nio pooler utomhus. Detta är ett bad för hela familjen (du vet väl om att Contour Air arrangerar familjeresor på förfrågan?) eller i goda vänners lag. Badområdet finner du på den vackra Margaret Island, en ön i floden Donau, mitt i Budapests hjärta. Besök badets Facebook-sida för många vackra bilder.

3) Corinthia Hotel Royal Spa

Ett inomhusbad med lyxig betoning. Inträdet är drygt 30 euro för att få ta del av faciliteterna som ryms inom ca 1000 kvadratmeter. Badet öppnade första gången 1886 och badet har renoverats för att fånga charmen och mystiken hos ursprunget. Att simma i poolen här omgiven av vackert dekorerade väggar är livskvalitet på hög nivå.

4) Király Baths – inomhusbad

Det här badet är ett av de allra äldsta, inrymt i en imponerande byggnad rest när Osmanska riket härskade över Budapest på 1500-talet. Király har inriktning mot turkiskt bad, med fyra pooler i en, jämfört med t.ex. Széchenyi, liten miljö. Gäster måste vara minst 14 år för att bli insläppta.

Fyra fina skidorter i Georgien

Gudauri, Hatsvali, Bajuriani och Goderdzi är fyra skidorter du ska lägga på minnet. Det är landet Georgien som nu stoltserar med fyra platser för dig som t.ex. under sportlovet letar efter alternativ till Alperna eller för dig som redan upplevt utförsåkning i Alperna och vill prova nya pister med skidor eller snowboard under fötterna – Contour Air är 2018/2019 en av få svenska researrangörer som ordnar med skidresor till Georgien.

Skidorten Bajuriani

För dig som finner glädje i att utforska Georgiens skidturism närmare vill vi tipsa om skidorten Bajuriani. Den lilla orten huserar ca 2400 invånare och ligger på 1700 meter över havet i mellersta Georgien. En bilresa dit från Tbilisi tar ca tre timmar. För dig som älskar utförsåkning kan vi berätta att Bajuriani erbjuder hela 29 km vacker pist. Orten ligger dessutom nära Bordjomi som är känt för att vara en kurort och för att tsarfamiljen hade en sommarpalats där.

Skidorten Goderdzi

Den här orten hittar du i ett vackert bergspass i den sydvästra delen av Georgien. Skidbackarna här ligger på drygt 2300 meter över havet och det finns tre liftar.

Skidorten Gudauri

En närapå gudomligt fin skidort som vi arrangerar skidresor till. Det här är den plats som utanför Georgien är mest känd och det är en erkänt bra plats för utförsåkning i Georgien. Från ca 2000 meters höjd (över havet) sträcker sig pistade nedfarter till knappt 3300 m.ö.h. Såväl liftar som hotell växer sig starkare år från år fast det finns även mysiga pensionat för du som söker en lite enklare boende.

Skidorten Hatsvali

För dig som inte får nog av skidåkning i Georgien vill vi även tipsa dig om skidorten Hatsvali. Orten ligger i den nordvästra delen av Georgien, väldigt nära den stora björnen i norr (Ryssland). Här erbjuds fyra lifter och 5,5 km pister på mellan 1868 och 2348 meters höjd.

Boka resa till Albanien med ContourAir.se

Albanien – Det tidigare stängda landet. Det slutna landet. Diktaturen. Förtrycket. Allt det är historia. Nu är det ”välkommen världen” som gäller. Här är fem riktigt bra anledningar till att uppleva Albanien så snart du bara kan:

1. Albanien är inte överbefolkat med turister!

Detta medför att du kan få riktigt bra bilder av t.ex. ruinerna i Butrint. Du slipper vänta på att personen i skrikrosa jacka ska flytta på sig.
Läs mer

Välkomna Världen: Albanien - ContourAir.se

Albanien är ett mysigt litet land på gränsen till Grekland i söder och Montenegro i norr, med en vacker kustremsa som vetter mot två hav för en maximerad sol & bad-semester och ett inland med höga berg som gjort för en vandringsresa!

Res till Albanien och upplev ett land som är rikt när det kommer till kontraster mellan det moderna och det historiska. En del städer är som att de fastnat i sin egen tid, med kullerstensgator och slingriga gränder mellan husen på sluttningarna.

Att färdas genom Albanien är inte som att köra runt i Sverige. Här är det höga nivåskillnader, branta backar uppför och nedför bergen med sina bördiga dalar liggandes intill. Glöm inte packa med extra minneskort till kameran.
Läs mer

Lyssna på Irland – Tre sångerskor från Irland

Contour Air arrangerar sen våren 2018 rundresor på Irland med musikprofilen Olle Unenge och fd fotbollsspelaren Pelle Blohm som reseledare. Resorna har ett sport och musik-tema.

För att ge ett smakprov på rikedomen när det kommer till irländska musiker presenterar vi här tre kvinnliga musiker och sångerskor som härstammar från Irland.

Annmarie O’Riordan

Annmarie O’Riordan har en speciell röst och sjunger mycket om Irland och irländsk historia. På hennes YouTube-kanal finns såväl enkla inspelningar som mer bearbetade sånger. Annmarie O’Riordan sjöng Irlands nationalsång innan starten av semi-finalen i All-Ireland Senior Football Championship 2013.

Lisa Kelly

Lisa Kelly är grundaren av gruppen Celtic Women och sjunger såväl klassisk som keltisk musik.

Dolores O’Riordan

En kvinnlig sångare som fick ett enormt genombrott med gruppen The Cranberries i och med att protestsången ”Zombie” släpptes hösten 1994. Dess dramatiska musikvideo spelades flitigt på MTV och i radio. Låten ”Zombie” protesterade mot våldet i konflikten på Nordirland. Utmärkande för Dolores är hennes röst där hon pendlar mellan vitt skilda tonlägen, vilket kan höras i bl.a. Zombie-låten.

Inspelningsplatser på Island - Game of Thrones

Island är en oerhört populär destination för alla åldrar. Här finns en dramatisk historia med vikingar, en dramatisk natur med varma källor och aktiva vulkaner. Och så finns här även flera inspelningsplatser för den storslagna HBO-serien Game of Thrones.

Almannagja-ravinen

En del av Thingvellir och den östra kanten av den nordamerikanska kontinentalplattan. Platsen representerades i Game of Thrones av den väg som leder till House Arryn, the Eyrie. Almannagja var (är?) dessutom platsen där White Walkers gärna spenderade sina liv(?). Almannagjá-ravinen i Thingvellir tjänade dessutom som backdrop för The Bloody Gate of the Eyrie, där den senare adderades med CGI-effekter. Fast stenarna och mossan var äkta.
Läs mer

Bol, Brac, Kroatien

Kroatien är ett populärt resmål hos Contour Airs resenärer. Vi arrangerar innehållsrika rundresor till Kroatien och flera av resorna innehåller besök på platser intill Adriatiska havet, med ljuvliga möjligheter till sol och bad!

Här listar vi fyra ljuvliga stränder och platser nära vatten i Kroatien. Somliga av platserna besöker vi under våra paketresor till Kroatien med omnejd. En del av platserna hoppas vi tjänar som inspiration till ett specialarrangemang → för er som par, vänner etc.

1) Otok Koločep…

…är en liten ö (2,5 km norr/syd, 3 km öst/väst) intill den något större ön Lopud, bägge ligger nordväst om staden Dubrovnik. Eftersom ön är så liten och samtidigt bebodd skänker en vistelse hit en intim känsla. För de vågade finns här en strand exklusiv för naturister. Contour Airs resa som kretsar kring Kroatien och Lopud inkluderar en båtresa till/från Otok Koločep med möjlighet till ett dopp!

2) Brač…

Brać, Kroatien - ContourAir.se

Brać, Kroatien – ContourAir.se


…är också en ö. Det ska sägas att mängden öar som tillhör Kroatien är för många för att listas, de måste upplevas på plats! Hur som helst, Brač är en ö som vi besöker under vår innehållsrika paketresa till Kroatien och Hercegovina. På ön är fiske en viktig näring liksom odling av fikon, oliver, mandel och vindruvor. Vi kan dessutom nästan garantera att du som besöker Brač kommer att bli sugen på att bada i Adriatiska havet.

3) Bol…

…är en by på ön Brač. Bol ligger på södra delen av Brač och hela staden vetter mot vattnet. Här finns det mycket goda möjligheter till sol och bad, väster och öster om båthamnen.

Bol, Brac, Kroatien

Bol, Brac, Kroatien

Söderläget gör dessutom att stranden badar i sol hela dagen. Om det inte mot förmodan skulle vara mulet just den dagen när du besöker. Vädret är tyvärr inget som Contour Air kan styra över även om vi alltid försöker ge er lite mer av allt!

4) Zadar…

Zadar, Kroatien

Zadar, Kroatien

…är en stad i norra Dalmatien och är ett relevant besöksmål för naturälskare och för historieintresserade. Staden grundades ca 400 f. Kr. och har en rik flora av lämningar liksom arkitektur som kan spåras till romersk tid.

För dig som är badsugen finns det dels stadens strandremsa (ex. Kolovare) och så finns nationalparken Kornati i söder, ett myller av små öar där du bl.a. kan finna en saltvattensjö på en av öarna!

Reseskildring av resenär - Resa till Georgien

En av Contour Air:s resenärer – Per-Åke Welander – har gett oss en otroligt välskriven, detaljrik och intressant reseskildring av resan till Georgien i april 2017. Långläsning för sommaren mellan gräsklippning och korsordslösande helt klart!

Vi har valt att återge delar av reseskildringen här på contourair.se och för dig som önskar läsa hela texten kan du ladda ner en 4MB stor Word-fil (länk, öppnas i nytt fönster).

Utvalda delar från reseskildringen:

Efter en timmas färd denna morgon var det så dags att testa flera olika viner. Vi släpptes av vid en modern anläggning för vinproduktion. Man samlade in druvor från 7 olika vingårdar och förädlade dem. Anläggningen var ganska nybyggd, snygg och prydlig, och hade mängder av rostfria tankar med uppskattningsvis 25 – 30 000 liter i varje. Tankarna var enligt påsatta skyltar tillverkade i landet och inte importerade.

Läs mer

Neuschwanstein

Det tar aldrig slut. Vart vi än vänder våra ögon, öron och sinnen för upplevelser finns det alltid mer att upptäcka. Idag vill vi på Contour Air berätta om tre fantastiska slott som du kan besöka i Tyskland – beställ en specialresa med slottsbesök och allt annat du önskar uppleva.

1) Neuschwanstein

Neuschwanstein

Törnrosa-slottet i bayerska alperna i södra Tyskland är ett mäktigt slott med enorma torn som skjuter upp mot himlen från en brant höjd. Ett av världens mest avbildade slott, och ett slott som ofta förekommer på pussel och affischer. Du som vill besöka Neuschwanstein gör så genom att boka en guidad visning. Guidning på engelska och tyska.

2) Würzburg

Würzburg

En mäktig byggnad uppförd 1720-1744 med interiören slutfärd 1780. Ett barock-palats och uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Invändigt finns bl.a. en världsberömd trappa, med en enorm takmålning som mäter 18×30 meter. Det finns totalt 40 palatsrum att besöka. Guidade visningar på engelska och tyska.

3) Imperial Castle of Nuremberg

Luftbild Nürnberger Burg

Ett palats med stor betydelse under medeltiden eftersom kungarna eller de romerska härskarna saknade en huvudstad. De reste mellan sina slott för att hålla sina möten. Slottet i Nürnberg kom därför att ges stor betydelse. Alla kungar i Tyskland bodde på det här slottet, ibland flera gånger. Slottets förlorade sin betydelse i mitten av 1600-talet och skadades svårt av bomber under andra världskriget. Det tog trettio år att återställa slottet till sin forna glans. Fast särskilt glänsande är inte slottet. Det har en grå exteriör, något som kanske kan förlåtas med tanke på dess rika historiska betydelse. Guidning sker på egen hand, på flera språk. Läs mer på www.schloesser.bayern.de