Contour Air infokvällar höst 2018

Våra infokvällar är ett populärt och återkommande inslag i vår ambition att ge er såväl kunskap som inspiration inför att ni reser iväg och upplever världen med oss. Infokvällarna är dessutom ett bra tillfälle för dig att få svar på frågor du kan tänkas ha om våra resor. Hösten 2018 har vi flertalet infokvällar inplanerade, se datum och tider nedan.

14 november kl 18:00 – Albanien

Albanien-resa | ContourAir.se
Välkommen till Contour Air på Järntorgsgatan 9 i Örebro för att lyssna till vår VD Torkel Freed när han berättar om det mångfacetterade Albanien och de tre rundresor som vi arrangerar till detta nyfikna land. Vi bjuder på juice och frukt. Ingen föranmälan krävs.

20 november kl 18:00-19:30 – ”En resa genom Georgien – mellan Asien och Europa”

Georgien
Välkommen till en unik och inspirerande kväll där vi bjuder dig på en resa genom Georgien – mellan Asien och Europa, längs Sidenvägen och mellan Kaukasus vackra bergstoppar. Den forna Sovjetrepubliken är nu självständig och söker sig närmare Europa och EU. Detta är en resa tillbaka i tiden, vi ser ett land som på landsbygden är ”som förr i tiden”. Torkel Freed från Contour Air visar bilder och berättar om ett annorlunda resmål.

Samarrangemang med Medborgarskolan. Plats: Kulturhuset Scenit, Järnvägsgatan 8, Örebro.
För info/beskrivning av eventet besök Medborgarskolans webbplats →


Infokvällar som varit:

Fullbokad: 7 november kl 18:00-19:30 – ”Med Irland i sikte – en kväll med Pelle Blohm och Olle Unenge”

Irland
Välkommen till en unik och inspirerande kväll där du får möta Irlandskännarna Olle Unenge och Pelle Blohm. Olle var första gången på Irland redan 1980 och har sedan dess burit med sig Irland i sitt hjärta. Genom åren har det blivit många resor, både som resenär och reseledare och vi har också kunnat höra honom som frontfigur i bandet Tullamore Brothers. Pelle Blohm, med en bakgrund som både professionell fotbollsspelare och frilansjournalist inom sport och kultur, har en genuin kärlek till de gaeliska sporterna och speciellt till nationalsporten Hurling. Olle och Pelle kommer tillsammans berätta om Irlands kultur och historier från sina resor

Vi toppar kvällen med ett gästspel av den världskända irländska musikern Christy O´Leary. Christy kommer att spela och sjunga samt berätta om Irish Traditional Music och Irish Gaelic Language. Christy har lirat över hela jordklotet med stopp på ställen som till exempel Carnegie Hall i New York och Royal Albert Hall i London.

Samarrangemang med Medborgarskolan. Plats: Kulturhuset Scenit, Järnvägsgatan 8, Örebro.
För info/beskrivning av eventet besök Medborgarskolans webbplats →

1 november kl. 18:00 – Balaton, Ungern, med vinprovning

Vinodling Balaton
Vi presenterar tillsammans med vår agent Anita Batternay våra mat-, vin- och kulturresor till Balaton, Ungern. Vi provar flera prisbelönta viner från Ungern, särskilt från Balaton-regionen + ungersk salami och ost samt äter en varmrätt som Goda rum tillagar, kaffe på maten.

 • Plats: Goda Rum i Kumla (http://godarum.nu/)
 • Pris: 250 kr per person (betalas till Contour Air)
 • Anmälan: 019-333 000 info@contour.se (senast 29/10, 2018).

26 september kl 18.00 – Svalbard

Anders Ekholm, Roger Hjelmquist och Torkel Freed presenterar våra resor till Svalbard.
Vi bjuder på frukt och juice. Ingen anmälan krävs.
Plats: Contour Air, Järntorgsgatan 9, Örebro.

6 oktober kl 10:00-16:00 – Seniormässan

Välkommen att besöka vår monter för att samtal om resor.
Plats: Conventum Arena, Örebro.

10 oktober kl 18:00 – Afrika: Sydafrika, Tanzania, Uganda

Infokväll 2018 om Afrika
Torkel Freed och Roger Hjelmquist presenterar våra Afrika-resor: Djur och Natur.
Vi bjuder på frukt och juice. Ingen anmälan krävs.
Plats: Contour Air, Järntorgsgatan 9, Örebro.

Midsommarfirande

Midsommar i Sverige, en uråldrig tradition och ett stort nöje. Midsommarhelgen leder till en avfolkning av städerna för stora och små sammankomster under årets längsta dygn. Fast hur firas midsommar i resten av världen? Det kommer vi att berätta om helt kort här nedan.

Italien

Under midsommarhelgen firas Den helige Johannes Döparen i och runt bl.a. Lake Como (Comosjön) med aktiviteter runt ön Comacina nära staden Tremezzo. Här bjuds det på båtprocession, fyrverkerier och frossa i italiensk mat.

På den stora ön Sardinien firas under midsommarhelgen San Giovanni Battista och även om Johannes Döparens födelsedag står i fokus har firandet och de hedniska ritualerna pågått mycket längre tillbaka i tiden än när Johannes Döparen verkade.

På San Giovanni beach klär besökare sig i vitt, tänder eldar på stränderna och hoppar över lågorna (ett återkommande tema som du kan läsa mer om nedan). En av ritualerna, de sas funtanas, består i att kvinnor efter midnatt går runt och samlar in vatten från sju olika källor. Den ritualen bär stark liknelse med hur sju sorters blommor ska plockas under midsommaraftonens natt i Sverige.

Ryssland (och Ukraina, Polen, Vitryssland)

Är du inte turist från Sverige utan ryss firar du förmodligen Ivan Kupala / Kupala Night. Här står vattens renade effekt och dess påverkan på fertilitet i centrum. Kvinnor kastar blomsterkransar i vatten och männen försöker fånga kransarna och därmed kvinnans gunst.

Elden och människors förmåga att hoppa över den är också i fokus. Om ett par inte klarar att hoppa över elden tillsammans anses det vara ett tecken på deras separation. På själva Kupala-dagen ägnar sig yngre förmågor åt att skvätta vatten på folk.

Spanien

Här firas Johannes Döparen (Saint John the Baptist) genom att tända stora eldar längs stränderna. Fokus ligger på eldens beskyddande effekt, dess förmåga att hålla häxor och onda krafter på avstånd, vattnets renande effekt och medicinska fördelar hämtade ur växtriket.

Spanjorerna avfyrar även fyrverkerier mot himlen och ägnar sig åt samma hoppande över eldar som ryssarna, gärna hand i hand, för att säkra att förhållandet mellan man och kvinna varar.

USA – New York

Befinner du dig på resande fot i det väldiga landet i väster, USA, och befinner dig i New York ska du inte missa NYC Midsummer som är det största ”svenska” arrangemanget efter firandet i Leksand och på Skansen i Stockholm.

Majstången reses och dans i folkdräkter äger rum i Battery Park City. Detta är en dag när svenskar bosatta i USA ges möjlighet att socialisera kring en tradition som är intensivt firad på hemmaplan.

Bloggartikelns bildfotograf: Niklas Veenhuis

Gruppresa till Amsterdam 2018 med Contour Air AB

När våren mycket troligen är här, 22-25 maj, reser vi till Amsterdam i Nederländerna.

Vi börjar resan i Örebro med buss till Arlanda. Därifrån flyger vi reguljärt med SAS och efter ankomst förflyttar vi oss till vårt hotell i Amsterdam.

Vi stannar tre nätter och upptäcker Amsterdam på en bussrundtur: Sightseeing + båttur på Amsterdams kanaler.

Pris per person: 8850 kr

Sightseeing med båt i Amsterdam

 • Svensktalande reseledare.
 • Tre middagar (2 med tvårättersmeny + 1 med trerättersmeny).
 • Möjlighet för dig att bygga på med extra sightseeing (ingår ej).
 • Enkelrumstillägg 1800 kr.
 • Dryck till middagarna ingår ej.

Boka resan på tel 019-333000 eller info@contour.se eller kom in till oss på
Järntorgsgatan 9.

Ladda ner PDF-resepresentation: contourair-amsterdam-2018.pdf

Fågelskådarresor 2018

Följ med på våra spännande fågelskådarresor. Vi njuter av fågellivet och passar även på att njuta av den lokala maten. Avslappnade naturresor med fåglar i fokus. Passar såväl den inbitne fågelskådaren som mera allmänt naturintresserade.

PB Birdingtours drivs av Ronnie Lindqvist och Per Karlsson Linderum. Contour Air svarar för arrangemang, fakturering och resegaranti. Läs mer på deras webbplats →

SKÖNA OCH VACKRA MALLORCA

Guide: Kent Halttunen
På Mallorca förenas spännande fågelskådning med lättsamt semesterliv. På den här resan bor vi hela tiden på samma hotell i Alcudia med bekvämt avstånd till många fina fågellokaler. På Mallorca finns Albufera, ett av Medelhavets intressantaste våtmarksområden. I det stora området kan man bland annat få uppleva: natthäger, rallhäger purpurhäger och alla andra hägerarter. Här finns purpurhöna, dvärgrördrom, bronsibis, marmorand, kamsothöna, cettissångare, kaveldunsångare och mycket, mycket mer. I de närliggande bergen kan man spana på grågam, smutsgam, dvärgörn, eleonorafalk och alpseglare. Inte långt bort ligger fyren Formentor där man kan få se liror, blåtrast och balearisk sångare.
18–25 april, fr. 13 800 kr.
Boka resa →

KRUSHUVADE PELIKANER I ALBANIEN

Guide: Per Karlsson Linderum (första resan) & Ronnie Lindqvist (andra resan) samt inhemsk guide.
Vackra Albanien har slagit upp sina tidigare stängda portar och nu kan vi erbjuda en resa till ett mycket spännande land. Krushuvade pelikaner har i Albanien ett av världens starkaste fästen.
27 April-4 Maj + 5–12 Maj, 8 dagar, fr. 14 900 kr.
Boka resa →

NORDNORSKA VARANGER I MIDSOMMARTID

Guide: Ronnie Lindqvist
Nordnorge i midsommartid är en av de saker man måste uppleva någon gång i sitt skådarliv. 24 timmar per dygn med fullt dagsljus gör att man kan skåda hur mycket som helst. Resan utgår från Luleå. Svensk fågelguide, boende, frukost, landtransporter och inträden ingår i priset.
24 juni–1 juli, 8 dagar, fr. 8 500 kr.
Boka resa →

SYDAFRIKA

Guide: Thomas Nyberg och guide från PR Birding Tours.
Sydafrikas nordöstra del har allt vad man kan önska sig av en skådarresa till Afrika. Krüger-parken är juvelen i den delen av världen med alla sina stora däggdjur, mängder av spännande afrikanska fåglar och en härlig vildmark.

Som alltid med PR Birding Tours är vi en liten grupp, max åtta personer inklusive guiden vilket gör att alla har samma möjligheter att se allt. Räkna med 300 fågelarter eller mer, och ca 40 arter däggdjur, kanske alla Big Five.

Från Johannesburg tar Thomas Nyberg med oss till både kända nationalparker och egna smultronställen. Han är en av Sydafrikas ackrediterade guider med tillstånd att bedriva sin verksamhet i Krügerparken och dessutom en mycket erfaren Afrika-skådare.

Med tanke på den lilla grupp vi blir kan en unik resa utlovas där var och en kan känna sig priviligierad att få uppleva Afrika på det här sättet.
17 november, 15 dagar, fr 38 000 kr.
Boka resa →

Trygghet på utlandsresan med UD:s app Resklar

Din resa utomlands, på egen hand eller med Contour Air, kan göras mer informativ och mer säker om du använder Utrikesdepartementets mobilapp Resklar + att du sätter upp dig på Svensklistan. Här berättar vi mer om de två tjänsterna som gör din utlandsresa mer trygg.

Mobil-appen Resklar

När det är dags för avresa är det mycket som måste klaffa. Resklar-appen har en smidig att-göra-lista inbyggd. Där kan du förbereda punkter som är viktiga saker att inte missa:

 • Pass
 • Visum
 • Försäkring
 • Ambassader
 • Vaccination
 • ICE-kontakt

Passet är superviktigt. Visum krävs för en del resmål. En bra reseförsäkring kan rädda din ekonomi om oväntade problem uppstår. Att kunna hitta till den svenska ambassaden kan vara bra om du förlorar t.ex. ditt pass. Vaccination krävs för inresa i vissa länder och är såklart bra för dig som inte vill få ovanliga sjukdomar.

ICE-kontakt står för In Case of Emergency dvs en person som kan kontaktas om du inte är kontaktbar på grund av sjukdom eller skada. Du kan med fördel lägga in en sådan kontakt i din telefons adresslista.

Resklar-appen ger dig viktig information om aktuellt resmål när du anger det senare. Till exempel telefonnumret till den svenska ambassaden i det land du ska besöka.

Ladda ner mobila appen Resklar för iOS eller Android på regeringen.se/uds-reseinformation/resklar/

Anmäl din utlandsvistelse

På webbplatsen swedenabroad.com/svensklistan finns det möjlighet för dig som utlandsresenär att berätta om din utlandsresa för Utrikesdepartementet. Din uppgifter sparas i ett år. Ska du vara borta längre än ett år måste du anmäla dig på nytt.

Svensklistan används av UD för att snabbt kunna kontakta dig i händelse av kris. Det kan handla om stora naturkatastrofer, krig eller krigsliknande situationer. Saker som du kanske inte alltid har koll på om du är i ett land med bristande infrastruktur.

Välkommen Världen

Vi på Contour Air bjuder in Er till informationskvällar om våra resmål. Välkommen till våra lokaler på Järntorgsgatan 9 i Örebro för att lära känna våra resmål på ett helt annat vis än vad ni kan läsa er till på vår webbplats och i vår resebroschyr.

 • Anmäl er senast 10:00 samma dag som respektive infokväll:
  019-333 000 / info@contour.se
 • Vi bjuder på juice och frukt.

Informationskvällarna är kostnadsfria och en service till er som vill veta mer om resmålen innan ni bokar en resa. Det finns möjlighet att ställa frågor till vår erfarna personal. Vi hoppas att ni får en bra och lärorik afton i de innehållsrika paketresornas tecken!

26 april, kl. 18:00
Borneo & Vietnam/Kambodja-resor

10 maj, kl. 18:00
Sydamerika-resor

11 maj, kl. 18:00
Island & Svalbard-resor

16 maj, kl. 18:00
Afrika-resor

31 maj, kl. 18:00
Vandringsresor till Nepal och Kina

1 juni, kl. 18:00
Våra USA-resor: New York & Washington DC, Västra USA samt Musikresan till södra USA

21 juni, kl. 18:00
Japan – Soluppgångens land

vandrings-resa

Vi på Contour Air är stolta över våra resor och glada att så många av ni som rest med oss valt att dela med er av era upplevelser. För att säkerställa att vi är på rätt väg gör vi regelbundet kundundersökningar för bättre förstå er och för att bli än bättre på att leverera lite mer av allt som världen har att erbjuda!

Här är några röster från våra resenärer:

En berömvärd guidning av Kerstin Björsson och Steve med såväl innehåll, omfattning och tempo guldkantade hela upplevelsen. Vår betygsättning blir stort A för hela arrangemanget och upplägg och vi vill samtidigt framföra ett stort tack för vad vi fick uppleva på denna resa.
Kina De Luxe, 12 sep 2016

Med denna resa fick vi uppleva det ”riktiga” Afrika. Bra upplägg och en resroute som fylldes med allt som behövdes för att få inblick i både natur och kultur. Tiden utnyttjades till max, vilket gett valuta för pengarna.
Uganda, 26 november 2016

Om jag skulle bedöma resa och reseledare på en skala 1-10 så blir det 15. Så otroligt nöjd med allt jag fått uppleva och lära. Har givit mig mersmak till att besöka Svalbard på sommaren.
Svalbard, 9 dec 2016

En mycket högklassig resa som ger mersmak både vad gäller resmål och Contour Air. Många fina minnen. Tack!
Svalbard, 9 dec 2016