Vi lever i en global värld där resor till andra länder kan göras med relativ enkelhet. Du behöver bara en mobil, ett kontokort och i vissa fall ett pass eller en identitetshandling för att inom loppet av några timmar köpa en flygbiljett, flyga och landa i ett land som bjuder på ett helt annat klimat än hemma i Sverige, med hela andra vyer och möjlighet till upplevelser samt människor du inte möter till vardags.

Resor till Spaniens sol, Italiens dramatik, franska rivierans lyxbetonade miljöer, den grekiska övärldens naturliga rikedomar etc. har i decennier tillhört favoriterna, inte bara för svenskar utan för människor från hela världen.

På senare år har det politiska lugnet på Balkan bidragit till att forna stängda länder öppnat upp, Kroatiens långa kustremsa lockar även de som reser med bil genom Europa, en ständigt bättre infrastruktur och vana hos lokalbefolkningen av turisters behov samt önskemål har breddat utbudet.

Tourism has the potential to play a significant role in the economic aspirations of many EU regions and can be of particular importance in remote/peripheral regions, such as the EU’s coastal, mountainous or outermost regions. Infrastructure that is created for tourism purposes contributes to local and regional development.

Att så många väljer att semestra inom Europa beror (enligt EU) på att Europa stoltserar med en sådan bredd: Storstäder, höga berg, öppna landskap, mil efter mil av sandstrand i norr, söder, väster och i vissa länder även österut. Du kan dessutom uppleva flera länder inom några timmar på vägen, du behöver inte flyga långt för att få uppleva variation.

Du kan, om du vill, börja dagen i Monaco och några timmar senare befinna dig i Genua. Du kan börja dagen i Brindisi (Italien) och njuta av solnedgången från stranden i Sarande (Albanien). Du kan köra norrut från Paris och anlända London innan dagen är slut eller starta i Berlin tidigt samt sträckköra till Paris på ca 11 timmar. Det senare är en kortare restid än vad det tar att köra från Malmö till Åre, vilket säger en del om hur stort Sverige är och hur tillgängliga upplevelser är ute i Europa.

Ett steg bortom tillgänglighet och ett brett utbud av upplevelser finns de ekonomiska fördelarna med turism, att du reser från Sverige och besöker andra länder. Ditt resande hjälper andra människor att livnära sig, ditt resande hjälper byar, städer och hela regioner till välmående. Du investerar i upplevelser och bidrar samtidigt till att andra människor kan fortsätta leva med välfärd.

Visst, det finns problemet med överturism, där t.ex. Venedig, Dubrovnik och andra extremt populära platser fullkomligt översvämmas av turister. Istället för att bidra till överturism kan du anamma konceptet “sekundär stad” som handlar om hur lite mindre städer i anslutning till de mest populära städerna lyfts fram som besöksmål.

Vi på Contour Air har i decennier skapat möjligheter för människor att se och uppleva världen. Vi erbjuder under 2020 resor till platser i bla. Europa med omnejd där överturismen inte tagit över t.ex. rundresor i Albanien och gruppresor till Georgien. Vi kan dessutom hjälpa dig att skapa Er egen resa – ett specialarrangemang. Välkommen med din bokning eller förfrågan!