Välkomna Världen: Albanien - ContourAir.se

Albanien är ett mysigt litet land på gränsen till Grekland i söder och Montenegro i norr, med en vacker kustremsa som vetter mot två hav för en maximerad sol & bad-semester och ett inland med höga berg som gjort för en vandringsresa!

Res till Albanien och upplev ett land som är rikt när det kommer till kontraster mellan det moderna och det historiska. En del städer är som att de fastnat i sin egen tid, med kullerstensgator och slingriga gränder mellan husen på sluttningarna.

Att färdas genom Albanien är inte som att köra runt i Sverige. Här är det höga nivåskillnader, branta backar uppför och nedför bergen med sina bördiga dalar liggandes intill. Glöm inte packa med extra minneskort till kameran.

Kör genom Llogara-passet (vägen mellan Orikum och Dhermi) och se Albaniens riviera i fjärran samtidigt som du kan röra molnen om du sticker ut handen genom fönstret.

Du kommer att få uppleva platser som är till synes helt oberörda av vad som sker i omvärlden, för att en halvtimma senare mötas av platser som fått en mer kommersiell prägel.

En sådan plats Llogara-nationalparken, 1000 hektar stort med rik flora och fauna i skogen samt delar där resorts erbjuder vandrare m.fl. bekvämligheter.

För dig som vill uppleva det klassiska Albanien i grupp tillsammans med en guide – läs resepresentation för vår rundresa till Albanien och boka din plats idag!

För dig som aldrig rest till Albanien kan vi bara säga: Åk. Nu. Boka en resa till Albanien nu för att få uppleva de klassiska delar av landet. Res till Albanien innan landet förlorar sin själ till kommersialiseringen och innan landets fasansfulla förflutna fallit i glömska.

Landet plågades hårt av den kommunistiska diktaturen under 40 års tid när Enver Hoxha styrde landet till sin död. Diktatorn var oerhört paranoid och lät bl.a. konstruera 750,000 bunkrar utspridda över landet.

Albaniens fasansfulla historia under kommunismen är idag dock ett minne att förhålla sig till. Albanerna gör det genom att leva precis som de vill, med ett brett kulturliv, en välkomnande attityd och livsglädje som kommer naturligt efter att ha genomlidit svårigheter.

Behagligt att vistas i Albanien

På sommaren är Albanien precis på gränsen för medelhavsklimat. Räkna med upp emot 30 grader under sommarmånaderna i huvudstaden Tirana, namngiven efter Irans huvudstad Teheran och som ligger på samma breddgrad som Neapel, Madrid och New York.

För lite svalka under vistelsen i Tirana rekommenderas en tur med linbanan upp på berget Dajti. Här är det inte ovanligt att finns snö om du besöker platsen under vintern.

Huvudstaden

Ett besök i Tirana måste inkludera ett besök i stadsdelen Blloku. Det var här som landets kommunistiska elit levde och dit inga andra hade tillträde. Idag är ”The Block” den hippaste stadsdelen. Här frodas kultur och nöjeslivet. Det är dessutom hyfsat dyrt att bo här även om området expanderat tack vare nybyggnation.

En annan historiskt intressant plats att besöka är Bunk’Art, en ombyggd bunker. Bunk’Art är idag en möjlighet att uppleva hur det såg ut i en av alla dessa bunkrar. Det finns två Bunk’Art, en ligger i Tiranas utkanter och det andra hittar du i centrala Tirana, några kvarter nordost om Blloku. Se kartan här intill för att hitta rätt.

Strandliv: Durrës

Vi skrev i ingressen att Albanien vetter mot två hav. Det ena är Adriatiska havet och det andra är vad som kallas för Joniska havet.

 • När går i havet från stranden i Durrës är det i Adriatiska havet.
 • När du går i vattnet från Dhermi eller Sarande, sker det i det Joniska havet (som ligger mellan Adriatiska havet och Medelhavet).
 • För att komma till stränderna från Tirana är en bilresa i nordvästlig riktning mot Vorë och vidare i sydvästlig riktning mot Durrës vad du ska sikta in dig på. Färden går uppför och nedför. När du kommer fram kan du garanterat hitta en plats på stranden. Den är 10 km lång!

  Durrës är dock mer än bara stränder. Staden tjänade under en period som Albaniens huvudstad. Här hittar du bl.a. en romersk amfiteater med plats för 20 000 åskådare under dess aktiva tid. Albaniens korta period som monarki har bl.a. ett minne kvar i form av Royal Villa of Durres, en magnifik byggnad som under kommunisttiden välkomnat kända personer som Nikita Khrushchev och Jimmy Carter.

  Är du väldigt intresserad av historia är ett besök på Durrës arkeologiska museum väl värt ett besök. Botanisera bland lämningar och föremål som berättar om ett Albanien som en gång varit (en del av det osmanska riket).

  Strandliv: Spille

  För dig som söker en strand med ett lite lugnare tempo än i Durres rekommenderas en resa söderut till Kavaje. Sväng av mot kusten för att nå Spille. Här finns en naturlig strand med möjlighet att hyra strandstolar och parasoller.

  Strandliv: Sarande/Saranda

  Den enda nackdelen med Sarande är avståndet från flygplatsen i Tirana: 27 mil. Fast när du bemästrat upplevelse att färdas så långt i Albanien välkomnas du av en underbar badort. Borsh, stranden nära Sarande, är inte fullt lika lång som den intill Durrës. Här får du nöja dig med 7 km istället för 1 mil. Och om du söker dig bortom hotellkomplexen finns det mer eller mindre kända fina stränder att uppleva.

  Ksamil är en av de andra fina stränderna. Du finner kanske att du måste betala för att vistas på stranden, det är det värt. Turkost vatten och tre små fina öar. Ksamil är populär som strand hos albanerna själva. Det kan bidra till väldigt mycket besökare samtidigt.

  Ett rejält stenkast över havet och din sten landar på den grekiska ön Korfu, även det ett resmål värt en egen bloggartikel och en vistelse.

  Vi på Contour Air hoppas att du uppskattat den här miniguiden till Albanien. Det finns mycket mer att skriva om och för Er att uppleva i Albanien. Vill ni inte åka med på vår guidade rundresa i Albanien finns alltid möjligheten till ett specialarrangemang för Er, era vänner, kollegor eller familj. Läs mer om Contour Air Special →