Det är ett faktum att världshavens inte bara består av vatten och djur. De som vet om detta allra bäst är kanske Hurtigruten, som med sina fartyg passerar stränder och platser där få människor någonsin kommer att sätta sin fot. De som dock går i land kan få vara med om att städa stränderna på t.ex. Svalbard.

Contour Air börjar hösten 2019 att erbjuda bokning av Hurtigrutens expeditionskryssningar. Det är resor för dig som vill uppleva platser i vår omvärld där relativt få människor varit. Ibland besöks större byar och samhällen, ibland körs du iland med en ribbåt för att vada iland, ständigt på spaning efter isbjörn. Sammantaget för resorna är att du kan stilla din längtan efter makalöst vackert landskap och se djur som bara lever på de kyligare breddgraderna.

Hurtigrutens expeditionskryssningar innehåller landstigning med småbåtar från det större fartyget. Tyvärr är det inte alltid en perfekt strand ni går i land på. Det kan hända att ni finner plastförpackningar, trasiga nät, tunnor och annan bråte som med havsvattenströmmarna färdats in till stranden. En del skräp kan identifieras vara från 1960-talet.

Beach Cleanup on Svalbard - Copyright: Stefan Dall / Hurtigruten

Beach Cleanup on Svalbard – Copyright: Stefan Dall / Hurtigruten

Hurtigruten hållbarhetsarbete är både inspirerande och viktigt:

  • Nya fartyg har hybriddrift med 20% lägre CO2-utsläpp.
  • Äldre fartyg konverteras till LNG- och gasdrift.
  • Rederiet har tagit bort alla engångsplaster ombord.
  • Vid landstigning uppmanas du att plocka med dig skräp.

När du besökt en så vacker plats som Svalbard väcks troligen en längtan inombords att göra rätt i vardagen för miljöns skull. Att låta synen av isbjörn solkas ned av att det flyter plast i vågskvalpet intill stranden är en väckarklocka för många. Valen vi gör idag får konsekvenser för djur och människor i framtidens generationer.

Välkommen med på Hurtigrutens expeditionskryssningar för att bl.a. plocka skräp från stranden!


Bilderna i det här blogginlägget är upphovsrättsskyddade. Fotograf: Stefan Dall / Hurtigruten. Bilderna används med tillstånd.