Safari i Sub-Saharan Afrika

Det finns ett Afrika som är Afrika på riktigt, med grönska, rikt djurliv och som inte är så starkt influerat av Mellanöstern som länderna är i norra Afrika: Subsahariska Afrika – vilket enligt Wikipedia är alla länder utom de mest nordliga. För många är dock Subsahariska Afrika synonymt med de länder där du kan uppleva djurlivet på nära håll.

Tanzania är dagens ämne, närmare bestämt safariresor till Tanzania. Det är ett välbesökt resmål och det finns fog för det. Här finns det nationalparker som är många gånger större än världens största storstadsregioner och faktiskt hela (lite mindre) länder.

För att få ett grepp om hur stora parkerna är och därmed möjligheterna till ett brett utbud av upplevelser, här kommer några jämförelser:

  • Gotland är ca 3200 km2 stor till ytan, vilket ger att drygt 4,5 st Gotland skulle få plats i den 14 750 km2 stora/enorma Serengeti-parken.
  • Storlondon (Greater London) är ca 1569 km2 till ytan. Det är (nästan) bara en tiondel av storleken på Serengeti. Har du varit i London kan du säkert relatera.
  • Stockholms län är ca 6500 km2. Det får plats knappt tre st Sthlms län i Ruaha Nationalpark som sträcker ut sina vidder om ca 20200 km2 i södra Tanzania.

Udzungwa Mountains National Park är med sina 1990 km2 nästan i par med hur stort Stockholms län är, det senare ett område här i Sverige som går från Grisslehamn i norr till Nynäshamn i söder och inkluderar hela skärgården samt landområden västerut till punkter öster om Bålsta och Mariefred.