Skidresa Svalbard: Åka skidor i isbjörnens rike Svalbard

Vi är många som uppskattar skidresor, för att åka på längden och utför: Svalbards vita vidder är som gjorda för skidåkning. Enorma vidder och höga toppar med utsikt mot oändligheten.

Skidåkning på Svalbard är en exotisk upplevelse på många sätt. Dels för att Svalbard ligger så långt bort från allting annat och dels för att det är nära till Nordpolen.

Skidlederna är för vana skidåkare och om skidåkningen kombineras med klättring säger det sig självt att din fysik måste vara mer än grundläggande. Du kommer även att bo väldigt nära dina medresenärer så ett gott humör under relativt enkla förhållanden är måste för allas trevnad. Men det har du säkert redan koll på om du läser den här bloggartikeln.

1 – Börja med reseförsäkringen

Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och ta redan på om du behöver komplettera något eftersom du ska åka skidor och sova i tält på Svalbard.

2 – Vem säljer paket för skidåkning på Svalbard

Om du inte är en extremt erfaren vildmarksmänniska gör du rätt i att uppleva skidåkning på Svalbard tillsammans med en kunnig guide och en grupp andra skidåkare.

3 – Se över din utrustning

Du vill inte komma på under skidåkandet att dina pjäxor är för små, att en stav nog borde ha bytts efter förra säsongen eller att dina ytterplagg kanske passar bra i Åre men inte i Arktis. Fast igen, läser du detta är du förmodligen redan på väg till Svalbard?

Ett extra tält för maten är ett måste. Isbjörnen söker föda så förvara inte maten i samma tält som där du sover.

4 – Förbered dig på att skjuta

Isbjörnen är en livsfara. Det har hänt att människor dödats av isbjörn på Svalbard. Att försöka sopa det under mattan är bara onödigt. Du kan komma att behöva skjuta mot en isbjörn och du kan hyra vapen på Svalbard. Vad som gäller står att läsa på https://www.sysselmannen.no/en/weapon/renting-firearms/. Komplettera med snubbeltråd, ljusminor och signalpistoler. Det är bättre att skrämma iväg isbjörnen än att döda den.

5 – Utforska toppar innan avresan

Du vill nog göra digitala resor hemmavid innan du beger dig till Svalbard. På så vis får du kolla på vilka toppar och turer det finns att uppleva. Ett visst mått av lokalkännedom skadar dessutom inte eller du kanske redan har koll på förutsättningarna intill Krymleskuten, Lagmannstoppen, Portektorfjellet och Veslefingeren?

6 – Ta del av andras erfarenheter

Precis som när vi läser recensioner på TripAdvisor i beslutsprocessen om vart vi ska resa, gör du rätt i att läsa vad andra skidåkare upplevt inför och under deras resor till Svalbard. Läs t.ex. vad tidningen Åka Skidor skrev om upplevelsen. Café-tiden har också en artikel om skidåkning på Svalbard.

Om du vill göra en förfrågan om Skidresa till Svalbard med Contour Air, fyll i vårt kontaktformulär för specialarrangemang eller ring 019-333 000.