ca-train-ride-montenegro

Hamnstaden Bar i Montenegro utgör starten för tåget som bjuder oss på en digital point-of-view-resa uppför och inåt landet. Precis som i videon vi tipsade om förra veckan sitter kameran framme i loket, för att du ska få se vad lokföraren ser.

17 minuter in i videon nedan äntrar tågsetet den över 6 km långa tunneln Sozina, där det intill även finns i tvåfils bilväg för en dryga 4 km lång resa genom berget.

Drygt 1 timma och 38 minuter in i video kommer tåget ut ur berget, för passage över den 499 meter långa och 200 meter höga bron Mala Rijeka, innan tåget äntrar bergets tunnel på andra sidan.

Det kan vara lite svårt att föreställa sig hur högt (200 m) upp bron är placerad. Men det enorma Victoria Tower i Kista är 120 meter högt. Kaknästornet är 155 meter högt. Turning Torso är 190 meter högt. Faktum är att Öresundsbron klår Mala Rijeka med tre meter. Montenegro är ett väldigt imponerande land, särskilt om du är fantast av höga berg och djupa dalar!

Välkommen ombord!

För en riktigt härlig upplevelse: Spela upp videon på en storbild-TV och dimma ner ljuset i rummet. Videon har ingen musik utan det enda ljudet är det från lokets framfart med tillhörande ljud från bromsarna.