Pilgrimsvandra i Spanien 2021

Med ett samhälle där tempot drivs upp hela tiden, allt ska gå snabbt, där man ska vara uppkopplad och tillgänglig ökar behovet av tystnad och lugn. Man brukar tala och skriva om Pilgrimsvandringens sju nyckelord, ord som till stor del skall prägla vandringen: Frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande.

Du kan vandra själv och tillsammans med andra. Du behöver inte kalla dig kristen eller religiös för att vandra. Vi kan ha olika skäl till varför vi vandrar. Det gemensamma är personlig utveckling, att vi växer som människor när vi genomför pilgrimsvandringen.

Contour Air bjöd under våren 2020 in till inspirationskvällar om pilgrimsvandringar. Den första kvällen hölls den 29 januari, nästa kväll var planerad till den 26 mars. Då skulle Ingela Frödén medverkat som vandrat flera gånger till Santiago de Compostela samt Charlotta Storbacka som också vandrat Caminon. En grupp från Örebro planerade en vandring i September 2020, de sista 15 milen på den franska vägen, från O Cebreiro. Blev tyvärr inställt p g a coronapandemin..

Tanken är att Contour Air kan hjälpa till med det som behöver bokas och arrangeras under vandringen. Några kanske vill flyga, andra vill åka tåg eller bil. Några vill ha enkelt boende och andra finare hotell. Man vandrar kanske olika fort men målet är att ha gemensam start och sedan ses i Santiago de Compostela. Väl framme möts man med andra pilgrimer till en mässa i katedralen. En oförglömlig upplevelse.

Vi hoppas vi kan ta nya tag med dessa planer inför 2021 om och när pandemin avtar håll koll på våra sociala medier och hemsidan när nästa inspirationskväll blir. Som de medeltida pilgrimerna sade otill varandra och sjöng längs vägarna: Ultreia – vidare!

Pilgrimsvandring: Santiago de Compostela
Pilgrimsvandring: Santiago de Compostela

Information:

Människan har under sin historia återkommande genomfört pilgrimsvandringar. Det är något som förekommer inom de flesta religionerna. Inom kristendomen hade pilgrimsvandringarna sin blomstring under medeltiden. Tre viktiga pilgrimsmål växter fram: Jerusalem, Rom och Santiago de Compostela. I Norden vandrade man till Trondheim eller som det då hette Nidaros.

Under Medeltiden gjordes de första vandringarna av fromhet, man vandrade för sin egen fromhets skull, att komma närmre G>ud eller kanske för någon annan människa. Man kunde också få som straff för ett brott som begåtts att genomföra en pilgrimsvandring för att sona sina synder. De senate decennierna har pilgrimsvandringar blivit populära igen. Egentligen kan man säga att Europa som enhet väldigt mycket formades under pilgrimsvandringarnas tid. Människor från olika områden, länder möte varandra längs vägarna. Infrastruktur, vägar, broar, kyrkor, kloster, hörsägen växte fram längs vägarna. Under medeltiden hälsade pilgrimerna längs lägen med ordet Ultreia = vidare!

Det populäraste nygamla pilgrimsmålet har blivit Santiago de Compostela i Galicien i Spanien. El Camino kallas leden. Till Santiago går många vägar från olika delar av Europa, den vanligaste är den franska vägen Camino Frances. Den tar sin början franska Centralmassivet i staden Le Puy, där en biskop började sin pilgrimsvandring till Santiago de Compostela på 900-talet. Anledningen till att Santiago de Compostela blivit ett viktigt pilgrimsmål är att enligt traditionen eller legenden ligger aposteln Jakob begravd här.

Många böcker har skrivit om denna pilgrimsvandring och det finns många resurser på nätet om vandringen.

Jag (Torkel Freed, VD Contour Air AB) var med om att arrangera en vandring tillsammans med elever från Lindeskolan 2000 och 2002 tillsammans med en fransk vänskola. Det var en stark upplevelse, vi vandrade 30 respektive 70 mil.

Priset inkluderar:

Ingår ej:

Öppettider:

Vårt kontor är ej bemannat.

Kontakt:

E-post: info@contour.se

Org. nr. 556320-1937.
Styrelsen har sitt säte i Örebro.

Contour Air Facebook

Vår ambition är att i våra kanaler för marknadsföring illustrera resor, resmål, platser och destinationer rättvist och representativt, med media från egna och andras källor. Vi kan dock aldrig garantera exakt samma eller liknande förhållanden, innehåll, känslor eller uppfyllda förväntningar under våra eller våra samarbetspartners resor såsom illustrerat med bilder, videos eller i beskrivande text .

Contour Air Instagram