Rundresa på Kuba: Trinidad

Är du en frekvent besökare på Kuba eller är du möjligen där en gång i livet? Om du tillhör den senare skaran resenärer är vår rekommendation att du passar på att se hela Kuba. Visst är det härligt att vandra runt i Havanna och spendera resten av tiden på stranden i Varadero? Men du missar så mycket om du inte reser runt mer än så på Kuba.

Västra Kuba:

Viñales ligger i en stor dalgång med mjuka berg som inramning. Det räcker inte med att förtjusas och förundras genom att se på bilder från regionen. En resa till Viñales i västra delarna av landet måste finnas på din buckelist när du reser till Kuba.

I det vackra landskapet reser sig formationer av av kalkstensberg likt gröna sockertoppar kring tobaksfälten med den rödfärgade jorden och de palmbladstäckta bondgårdarna. Möjlighet att besöka en orkidéträdgård (Casa de Caridad Botanical Gardens), tobaksodlare och de berömda muralmålningarna.

Östra Kuba:

Det var här i öster eller Orienten som Castros och gerillans revolution startade. Här är också den afrikanska kulturen starkare då Spanien i slutet av 1700-talet lät staden ta emot slavar från Afrika. Santiago de Cuba (staden) är känd för sin karneval, sitt rika musikliv och regionens händelserika historia.

Här finns också bergskedjan Sierra Maestra och om du väljer att färdas längs väg 20 kan du resa längs kusten med bergskedja i norr med förslagsvis Chivirico som mål, där det finns flera boendealternativ.

Vänd tillbaka mot Santiago de Cuba eller fortsätter västerut, norrut till väg 4 och utforska de många byarna längs vägen. Här kommer din utmärkta spanska väl till användning då du är riktigt långt bort från allting. Härifrån är det närmare till Kingston på Jamaica än åter till Havanna.

Centrala Kuba:

För dig som från Santiago vette blicken norrut eller i nordvästlig riktning ligger staden Camaguey inom ca fem timmars vägresa. Staden finns sedan 2008 med på UNESCO:s världsarvslista och är berömd för dess koloniala arkitektur. Camaguey grundades på 1500-talet av spanska kolonisatörer men brändes ner för att senare byggas upp igen likt en labyrint för att försvåra angripares förmåga att ta staden.

Fast den stad i den här delen av Kuba som är mest känd för omvärlden är nog Trinidad. Här finns långa gator av ikoniska låga hus i pastellfärger och goda möjligheter att skåda spansk arkitektur.

Trinidad är dessutom en plats där cigarrer tillverkas, något du kanske vill eller inte vill prova på. Turism är också en stor inkomstkälla vilket är viktigt då staden bortom turiststråken är riktigt sliten.

För dig som uppskattar strandlivet i den här regionen av Kuba är det Playa Ancon, en bit söder om staden Trinidad som gäller. Här är möjligheterna till soldyrkan, en simtur eller två samt avkoppling mycket goda. Turister blandas med lokalbefolkningen på den ca 4 km långa stranden, där du får passa dig så att du inte trampar på de många snäckskal som ligger i sanden.


Det här var ett smakprov på det rika utbudet som hela Kuba har att erbjuda dig som besökare. Det finns såklart massvis av härliga stränder, mysiga städer och vackra landskap bortom vad som beskrivs på den här sidan. Se ovanstående som inspiration och vägledning inför att du boka en egen resa till Kuba. Följ gärna KUBARESA på Facebook för att inte missa framtida uppdateringar!