Vi som besökt Kuba i grupp och haft ett dagsprogram som sträckt sig över hela landet har nyttjat inrikesflyg samt buss för att smidigt resa längre sträckor under ordnade former. Om du drömmer om att resa till Kuba och resa runt på egen hand eller med en reskamrat och vill hålla kostnaden nere, överväg att ta tåget på Kuba!

Det finns järnväg på Kuba från Guane i Pinar del Rio, helt vägen genom landet till Guantánamo, med avstickare i nordlig och sydlig riktning. Järnväg har funnits på Kuba sen 1837 och har på senare år uppgraderats. Senaste leveransen av vagnar kom från Kina under 2019. Det finns vissa sträckor som är elektrifierade men merparten körs med pulserande diesellok.

Att resa med tåg på Kuba ger dig bredare perspektiv på kubanernas vardag, helt ofiltrerat och du passerar såväl landsbygd som byar med hus byggda alldeles intill rälsen. Eftersom tåget inte kör så snabbt hinner du se mycket mer, än vad du (inte kan se) från ett flygplan eller när du färdas med en buss.

Den största fördelen med att välja tåget är priset. Du betalar 4-5 CUC för varje 100 km eller så. Priserna varierar, liksom avgångstiderna, liksom ankomsttider, liksom huruvida tåget går över huvud taget.

Det är som sagt billigt att resa med tåg på Kuba. Det går inte lika snabbt alla gånger jämfört med en buss. Men att resa med tåg är sällan ett alternativ när kort restid är prioriterat. Möjligen om du befinner dig i Japan och åker snabbtåg…

Bra att ha med ombord på tåget:

  • Eget toalettpapper – Det kan finnas ett utrymme ombord som kan liknas vid en toalett.
  • Egen mugg – Det kan komma förbi någon som säljer kaffe direkt ur kannan.
  • Egen mat – Det finns ingen varuautomat ombord. Vissa linjer har “snacks” till försäljning.

För en mer ingående guide till tågresande på Kuba, gå till Lonely Planet

För tidtabeller, rutter, bilder och massor av mer information om tågresor på Kuba, gå till https://www.seat61.com/Cuba.htm