Skidresa Svalbard: Åka skidor i isbjörnens rike Svalbard

Vi är många som uppskattar skidresor, för att åka på längden och utför: Svalbards vita vidder är som gjorda för skidåkning. Enorma vidder och höga toppar med utsikt mot oändligheten.

Skidåkning på Svalbard är en exotisk upplevelse på många sätt. Dels för att Svalbard ligger så långt bort från allting annat och dels för att det är nära till Nordpolen.
Läs mer

Den polska staden Krakow är en fantastiskt vacker kulturhuvudstad i Europa. Här har varje gata, varje hus och kyrka något speciellt att berätta. Den tidigare polska huvudstaden och dess omgivningar ger dig upplevelser som gör intryck långt inne i själen.

Läs mer

Det är ett faktum att världshavens inte bara består av vatten och djur. De som vet om detta allra bäst är kanske Hurtigruten, som med sina fartyg passerar stränder och platser där få människor någonsin kommer att sätta sin fot. De som dock går i land kan få vara med om att städa stränderna på t.ex. Svalbard.

Contour Air börjar hösten 2019 att erbjuda bokning av Hurtigrutens expeditionskryssningar. Det är resor för dig som vill uppleva platser i vår omvärld där relativt få människor varit. Ibland besöks större byar och samhällen, ibland körs du iland med en ribbåt för att vada iland, ständigt på spaning efter isbjörn. Sammantaget för resorna är att du kan stilla din längtan efter makalöst vackert landskap och se djur som bara lever på de kyligare breddgraderna.

Läs mer

Gumball i Albanien

Vi har blivit förälskade i Albanien, den tidigare stängda landet som nu välkomnar omvärlden med öppna armar. Vi har Klassiska Albanien-rundresan såväl som Vandra i Albanien för dig som vill uppleva landskapet i promenadtakt.

Att uppleva Albanien i promenadhastighet var dock inte vad deltagarna i årets Gumball 3000 valde att göra. De körde istället sina sportbilar genom landet i en mycket högre takt.

Rallyt följdes av flera amatörreportrar och det är en dessa personers vloggar som vi vill dela med oss av: För dig som gillar snabba bilar och som kan lyfta blicken för att se de fantastiska landskapen som ramar in alla bilarna.

Vi börjar några minuter in i videon där bilarna kördes från Thessaloniki till Montenegro via Albanien (där poliseskorten väntade på deltagarna):

På väg i Albanien

Contour Air vill inspirera dig till att resa – att Se Världen – och vi gör det här på vår blogg och i våra social media-kanaler: Facebook och Instagram.

Idag följer vi med ett norskt par som reser i Kroatien, Albanien, Montenegro med en husbil. Ett sätt att resa där du själv bestämmer vilken riktning din resa tar.

Videon börjar en bit in, när husbilen rullar över gränsen till Albanien:

Vill du uppleva något liknande som i dagens video?
Beställ ett specialarrangemang till Albanien eller följ med på våra guidade rundresor.

Resa till Azorerna

Azorerna – en ögrupp mitt i Atlanten, 150 mil från Lissabon, är en destination för dig som uppskattar ett landskap som präglas av vulkanisk aktivitet och avundsvärt många nyanser av grönt. Azorerna är ett härligt resmål för dig som uppskattar ett rikt fågelliv, blommor och aktiva upplevelser. En plats att besöka när du längtar efter känslan av vara längst bort från allting (utan att befinna dig på en ö i Söderhavet).

Azorerna (Azores) är en destination att besöka före eller efter någon av våra rundresor i Portugal. Contour Air Special (contourair.se/specialarrangemang/) är tjänsten du vill ha för förlängning av guidade upplevelseresor och för paketresor när helst du önskar resa.
Läs mer

Slovenien

Slovenien, ett land på Balkan, är ett resmål för dig som söker en blandning av slående skönhet utomhus, en rik historia, viner, djupa skogar, mäktiga grottsystem, rytande forsar, stillhet vid Adriatiska havet.

Res till Slovenien minst en gång i ditt liv och du kommer inte att ångra dig. Det här landet är en juvel i Europa och dess närhet till populära resmål som Österrike, Ungern, Italien och Kroatien gör att Slovenien fungerar som en port åt alla väderstreck. En skulle alltså kunna påstå att landet är bryggan mellan Europa och Balkan, ett resmål för dig som vill ha lite av allt.

Contour Air erbjuder specialarrangemang till Slovenien. Det är paketresor som skräddarsys efter Era önskemål kring avresedatum längds, aktiviteter och utflykter. Kombinera med fördel ett specialarrangemang i Slovenien med någon av våra guidade rundresor till Kroatien, Bosnien eller Albanien.
Läs mer

Budapest sightseeing

Precis som i vår egen vackra huvudstad Stockholm så har vatten en framträdande roll att spela i Ungerns huvudstad Budapest. Den långa floden Donau glider sakta förbi centrum i Budapest, med det kuperade “buda” i väster och “pest” i öster. Att strosa längs strandkanten är en fröjd för ögat och härifrån kan du studera flera av Budapests sevärdheter:

1) Parlamentet (Országház) som är byggt i en neo-gotisk stil. Det började byggas i slutet av 1800-talet i samband med att tre städer förenades till en – Budapest. Byggnaden stod färdig 1904 och över 100 000 människor var involverade i dess konstruktion som bl.a. inkluderar 40 kg guld.

2) Buda-slottet, en enorm byggnad som uppfördes i mitten av 1700-talet med anor så långt tillbaka som år 1265. Slottet har under historien varit ockuperat av främmande makt flera gånger t.ex. så sträckte sig Osmanska riket hit i början av 1500-talet. Slottet har förändrats av olika härskare genom århundradena

3) Margaret Island, ett stort grönområde på en ö i floden Donau som flyter genom Budapest. Förr kallades ön för “kanin-ön” då kungligheter använde ön som jaktmarker. Öns namn kommer av mongolernas invasion på 1240-talet.

Margaret Island, Budapest

På ön i fråga fanns ett kloster och kungen lovade att sända sin dotter, Margaret, dit om han lyckades slå tillbaka invasionen. Så skedde, Margaret blev nunna och därför heter grönområdet Margaret Island än idag. Du som besöker Margaret Island idag finner här bl.a. en av badanläggningarna som Budapest är kända för liksom flera vackra parker inkl. en liten djurpark.

4) Liberty Bridge, frihetsbron som tillsammans med några andra broar förbinder Buda och Pest. Bron var den första att återuppbyggas efter att ha tagit stor skada under andra världskriget. Den byggdes ursprungligen i mitten av 1890-talet och är drygt 330 meter lång samt ca 20 meter bred.

Liberty Bridge, Budapest.

Dess imponerande utsmyckningar är kopplade till ungersk mytologi. De höga tornen är dekorerade med Turul, en enorm falk som kan spåras tillbaka till 800-talet där den tjänade som symbol för klaner.

Budapest utomhusbad

Att staden Budapest kan liknas vid ett gigantiskt spa är ingen underdrift. Upp ur marken under staden strömmar det dagligen 70 miljoner liter vatten ur knappt 120 st termalkällor. Detta skapade redan på 1500- och 1600-talen möjligheten att upprätta turkiska bad. En process för helande av både kropp och själ.

Budapest kan dessutom stoltsera med stora utomhusbad som bara kan matchas av Blå lagunen på Island och Onsen-bad i Japan (bägge är upplevelser som vi kan möjliggöra på en del av våra rundresor på Island och i Japan).

1) Széchenyi – utomhusbad

Det här badet har vi sett så många bilder ifrån. De karaktäristiska gula byggnaderna i nybarock stil som omger de stora och små poolerna är svåra att tvinga bort ur minnet. Att besöka detta utomhusbad är en fröjd för kropp och själv eller en paus efter att ha botaniserat bland utflyktsmålen bortom Budapest t.ex. vinregionen Balaton.

2) Palatinus – inomhusbad + utomhusbad

Fyra pooler inomhus med temperaturer från 32-26 grader varmt vatten, med tillhörande “plunge pools” (42 och 15 grader), och hela nio pooler utomhus. Detta är ett bad för hela familjen (du vet väl om att Contour Air arrangerar familjeresor på förfrågan?) eller i goda vänners lag. Badområdet finner du på den vackra Margaret Island, en ön i floden Donau, mitt i Budapests hjärta. Besök badets Facebook-sida för många vackra bilder.

3) Corinthia Hotel Royal Spa

Ett inomhusbad med lyxig betoning. Inträdet är drygt 30 euro för att få ta del av faciliteterna som ryms inom ca 1000 kvadratmeter. Badet öppnade första gången 1886 och badet har renoverats för att fånga charmen och mystiken hos ursprunget. Att simma i poolen här omgiven av vackert dekorerade väggar är livskvalitet på hög nivå.

4) Király Baths – inomhusbad

Det här badet är ett av de allra äldsta, inrymt i en imponerande byggnad rest när Osmanska riket härskade över Budapest på 1500-talet. Király har inriktning mot turkiskt bad, med fyra pooler i en, jämfört med t.ex. Széchenyi, liten miljö. Gäster måste vara minst 14 år för att bli insläppta.

Boka resa till Albanien med ContourAir.se

Albanien – Det tidigare stängda landet. Det slutna landet. Diktaturen. Förtrycket. Allt det är historia. Nu är det “välkommen världen” som gäller. Här är fem riktigt bra anledningar till att uppleva Albanien så snart du bara kan:

1. Albanien är inte överbefolkat med turister!

Detta medför att du kan få riktigt bra bilder av t.ex. ruinerna i Butrint. Du slipper vänta på att personen i skrikrosa jacka ska flytta på sig.
Läs mer