Gumball i Albanien

Vi har blivit förälskade i Albanien, den tidigare stängda landet som nu välkomnar omvärlden med öppna armar. Vi har Klassiska Albanien-rundresan såväl som Vandra i Albanien för dig som vill uppleva landskapet i promenadtakt.

Att uppleva Albanien i promenadhastighet var dock inte vad deltagarna i årets Gumball 3000 valde att göra. De körde istället sina sportbilar genom landet i en mycket högre takt.

Rallyt följdes av flera amatörreportrar och det är en dessa personers vloggar som vi vill dela med oss av: För dig som gillar snabba bilar och som kan lyfta blicken för att se de fantastiska landskapen som ramar in alla bilarna.

Vi börjar några minuter in i videon där bilarna kördes från Thessaloniki till Montenegro via Albanien (där poliseskorten väntade på deltagarna):

På väg i Albanien

Contour Air vill inspirera dig till att resa – att Se Världen – och vi gör det här på vår blogg och i våra social media-kanaler: Facebook och Instagram.

Idag följer vi med ett norskt par som reser i Kroatien, Albanien, Montenegro med en husbil. Ett sätt att resa där du själv bestämmer vilken riktning din resa tar.

Videon börjar en bit in, när husbilen rullar över gränsen till Albanien:

Vill du uppleva något liknande som i dagens video?
Beställ ett specialarrangemang till Albanien eller följ med på våra guidade rundresor.

Resa till Azorerna

Azorerna – en ögrupp mitt i Atlanten, 150 mil från Lissabon, är en destination för dig som uppskattar ett landskap som präglas av vulkanisk aktivitet och avundsvärt många nyanser av grönt. Azorerna är ett härligt resmål för dig som uppskattar ett rikt fågelliv, blommor och aktiva upplevelser. En plats att besöka när du längtar efter känslan av vara längst bort från allting (utan att befinna dig på en ö i Söderhavet).

Azorerna (Azores) är en destination att besöka före eller efter någon av våra rundresor i Portugal. Contour Air Special (contourair.se/specialarrangemang/) är tjänsten du vill ha för förlängning av guidade upplevelseresor och för paketresor när helst du önskar resa.
Read more

Portugal

Vi brukar säga att Japan är soluppgångens land. Det motsatta är sant för Portugal i och med hur landet ligger västerut. Huruvida soluppgångens betydelse för den nya dagens möjligheter är bättre eller sämre än solnedgångens sammanfattande av dagen är för var och en av er att bestämma själva. Vi på Contour Air har iallafall bestämt oss för att Portugal är värdefullt att uppleva, se och minnas. Välkommen att ta del av vår miniguide för Portugal.

Att resa till Portugal är en upplevelse för alla sinnen. Under dina fötter i städerna finns de för Portugal utmärkande kullerstenarna, konstnärligt arrangerade och en fröjd för ögat. Vid ett besök i regionerna Alentejo och Douro är det doft, smak och välmående i vinglas som talar till dina sinnen. På aftonkvisten befinner du dig med fördel vid kusten och på molnfria dagar är det ett färgglatt skådespel när solen går ner i havet.

Slovenien

Slovenien, ett land på Balkan, är ett resmål för dig som söker en blandning av slående skönhet utomhus, en rik historia, viner, djupa skogar, mäktiga grottsystem, rytande forsar, stillhet vid Adriatiska havet.

Res till Slovenien minst en gång i ditt liv och du kommer inte att ångra dig. Det här landet är en juvel i Europa och dess närhet till populära resmål som Österrike, Ungern, Italien och Kroatien gör att Slovenien fungerar som en port åt alla väderstreck. En skulle alltså kunna påstå att landet är bryggan mellan Europa och Balkan, ett resmål för dig som vill ha lite av allt.

Contour Air erbjuder specialarrangemang till Slovenien. Det är paketresor som skräddarsys efter Era önskemål kring avresedatum längds, aktiviteter och utflykter. Kombinera med fördel ett specialarrangemang i Slovenien med någon av våra guidade rundresor till Kroatien, Bosnien eller Albanien.
Read more

Budapest sightseeing

Precis som i vår egen vackra huvudstad Stockholm så har vatten en framträdande roll att spela i Ungerns huvudstad Budapest. Den långa floden Donau glider sakta förbi centrum i Budapest, med det kuperade “buda” i väster och “pest” i öster. Att strosa längs strandkanten är en fröjd för ögat och härifrån kan du studera flera av Budapests sevärdheter:

1) Parlamentet (Országház) som är byggt i en neo-gotisk stil. Det började byggas i slutet av 1800-talet i samband med att tre städer förenades till en – Budapest. Byggnaden stod färdig 1904 och över 100 000 människor var involverade i dess konstruktion som bl.a. inkluderar 40 kg guld.

2) Buda-slottet, en enorm byggnad som uppfördes i mitten av 1700-talet med anor så långt tillbaka som år 1265. Slottet har under historien varit ockuperat av främmande makt flera gånger t.ex. så sträckte sig Osmanska riket hit i början av 1500-talet. Slottet har förändrats av olika härskare genom århundradena

3) Margaret Island, ett stort grönområde på en ö i floden Donau som flyter genom Budapest. Förr kallades ön för “kanin-ön” då kungligheter använde ön som jaktmarker. Öns namn kommer av mongolernas invasion på 1240-talet.

Margaret Island, Budapest

På ön i fråga fanns ett kloster och kungen lovade att sända sin dotter, Margaret, dit om han lyckades slå tillbaka invasionen. Så skedde, Margaret blev nunna och därför heter grönområdet Margaret Island än idag. Du som besöker Margaret Island idag finner här bl.a. en av badanläggningarna som Budapest är kända för liksom flera vackra parker inkl. en liten djurpark.

4) Liberty Bridge, frihetsbron som tillsammans med några andra broar förbinder Buda och Pest. Bron var den första att återuppbyggas efter att ha tagit stor skada under andra världskriget. Den byggdes ursprungligen i mitten av 1890-talet och är drygt 330 meter lång samt ca 20 meter bred.

Liberty Bridge, Budapest.

Dess imponerande utsmyckningar är kopplade till ungersk mytologi. De höga tornen är dekorerade med Turul, en enorm falk som kan spåras tillbaka till 800-talet där den tjänade som symbol för klaner.

Budapest utomhusbad

Att staden Budapest kan liknas vid ett gigantiskt spa är ingen underdrift. Upp ur marken under staden strömmar det dagligen 70 miljoner liter vatten ur knappt 120 st termalkällor. Detta skapade redan på 1500- och 1600-talen möjligheten att upprätta turkiska bad. En process för helande av både kropp och själ.

Budapest kan dessutom stoltsera med stora utomhusbad som bara kan matchas av Blå lagunen på Island och Onsen-bad i Japan (bägge är upplevelser som vi kan möjliggöra på en del av våra rundresor på Island och i Japan).

1) Széchenyi – utomhusbad

Det här badet har vi sett så många bilder ifrån. De karaktäristiska gula byggnaderna i nybarock stil som omger de stora och små poolerna är svåra att tvinga bort ur minnet. Att besöka detta utomhusbad är en fröjd för kropp och själv eller en paus efter att ha botaniserat bland utflyktsmålen bortom Budapest t.ex. vinregionen Balaton.

2) Palatinus – inomhusbad + utomhusbad

Fyra pooler inomhus med temperaturer från 32-26 grader varmt vatten, med tillhörande “plunge pools” (42 och 15 grader), och hela nio pooler utomhus. Detta är ett bad för hela familjen (du vet väl om att Contour Air arrangerar familjeresor på förfrågan?) eller i goda vänners lag. Badområdet finner du på den vackra Margaret Island, en ön i floden Donau, mitt i Budapests hjärta. Besök badets Facebook-sida för många vackra bilder.

3) Corinthia Hotel Royal Spa

Ett inomhusbad med lyxig betoning. Inträdet är drygt 30 euro för att få ta del av faciliteterna som ryms inom ca 1000 kvadratmeter. Badet öppnade första gången 1886 och badet har renoverats för att fånga charmen och mystiken hos ursprunget. Att simma i poolen här omgiven av vackert dekorerade väggar är livskvalitet på hög nivå.

4) Király Baths – inomhusbad

Det här badet är ett av de allra äldsta, inrymt i en imponerande byggnad rest när Osmanska riket härskade över Budapest på 1500-talet. Király har inriktning mot turkiskt bad, med fyra pooler i en, jämfört med t.ex. Széchenyi, liten miljö. Gäster måste vara minst 14 år för att bli insläppta.

Fyra fina skidorter i Georgien

Gudauri, Hatsvali, Bajuriani och Goderdzi är fyra skidorter du ska lägga på minnet. Det är landet Georgien som nu stoltserar med fyra platser för dig som t.ex. under sportlovet letar efter alternativ till Alperna eller för dig som redan upplevt utförsåkning i Alperna och vill prova nya pister med skidor eller snowboard under fötterna – Contour Air är 2018/2019 en av få svenska researrangörer som ordnar med skidresor till Georgien.

Skidorten Bajuriani

För dig som finner glädje i att utforska Georgiens skidturism närmare vill vi tipsa om skidorten Bajuriani. Den lilla orten huserar ca 2400 invånare och ligger på 1700 meter över havet i mellersta Georgien. En bilresa dit från Tbilisi tar ca tre timmar. För dig som älskar utförsåkning kan vi berätta att Bajuriani erbjuder hela 29 km vacker pist. Orten ligger dessutom nära Bordjomi som är känt för att vara en kurort och för att tsarfamiljen hade en sommarpalats där.

Skidorten Goderdzi

Den här orten hittar du i ett vackert bergspass i den sydvästra delen av Georgien. Skidbackarna här ligger på drygt 2300 meter över havet och det finns tre liftar.

Skidorten Gudauri

En närapå gudomligt fin skidort som vi arrangerar skidresor till. Det här är den plats som utanför Georgien är mest känd och det är en erkänt bra plats för utförsåkning i Georgien. Från ca 2000 meters höjd (över havet) sträcker sig pistade nedfarter till knappt 3300 m.ö.h. Såväl liftar som hotell växer sig starkare år från år fast det finns även mysiga pensionat för du som söker en lite enklare boende.

Skidorten Hatsvali

För dig som inte får nog av skidåkning i Georgien vill vi även tipsa dig om skidorten Hatsvali. Orten ligger i den nordvästra delen av Georgien, väldigt nära den stora björnen i norr (Ryssland). Här erbjuds fyra lifter och 5,5 km pister på mellan 1868 och 2348 meters höjd.

Boka resa till Albanien med ContourAir.se

Albanien – Det tidigare stängda landet. Det slutna landet. Diktaturen. Förtrycket. Allt det är historia. Nu är det “välkommen världen” som gäller. Här är fem riktigt bra anledningar till att uppleva Albanien så snart du bara kan:

1. Albanien är inte överbefolkat med turister!

Detta medför att du kan få riktigt bra bilder av t.ex. ruinerna i Butrint. Du slipper vänta på att personen i skrikrosa jacka ska flytta på sig.
Read more

Välkomna Världen: Albanien - ContourAir.se

Albanien är ett mysigt litet land på gränsen till Grekland i söder och Montenegro i norr, med en vacker kustremsa som vetter mot två hav för en maximerad sol & bad-semester och ett inland med höga berg som gjort för en vandringsresa!

Res till Albanien och upplev ett land som är rikt när det kommer till kontraster mellan det moderna och det historiska. En del städer är som att de fastnat i sin egen tid, med kullerstensgator och slingriga gränder mellan husen på sluttningarna.

Att färdas genom Albanien är inte som att köra runt i Sverige. Här är det höga nivåskillnader, branta backar uppför och nedför bergen med sina bördiga dalar liggandes intill. Glöm inte packa med extra minneskort till kameran.
Read more