Restips för Afrika

Contour Air ger Er restips för resor till Afrika.


Vi fortsätter våra liv i den nya samtiden med stängda gränser och just nu osäkerhet kring när samt hur vi kan resa för att se och uppleva världen. Ett sätt att resa redan idag är dock genom berättelser av och om andra länder, människor, platser och i fallet med Afrika: Det rika djurlivet.

Titlarna som listas nedan kom från våra vänner i Sydafrika.
För att köpa böckerna, sök på dess titlar hos Bokus, Amazon etc.

The Last Rhinos, av Lawrence Anthony och Graham Spence

Boken handlar om Lawrence Anthonys resa in det krigshärjade Kongo för att där övertyga rebellgrupper om att hjälpa till i arbete med att rädda den vita noshörningen. Lawrence har ett game reserve i Sydafrika med djur som han räddat undan undergång, däribland den vita noshörningen vars population kunde räknas på en hand. En bok om en mans kamp för Afrikas utrotningshotade djur.

The Long Way Down – An African Adventure, av Ewan McGregor och Charley Boornman

Boken handlar om två personers resa på motorcyklar från Skottland till Kapstaden. De körde genom 18 länder över en sträck på 2414 mil. Boken är tung på bilder och du som läsare får se terräng, djurliv, kultur och ta del av historia om de platser som besöktes under resan.

A Lion Called Christian, av Anthony Bourke och John Rendall

En sann historia om ett lejon som köptes i London 1969 och som tack vare en miljövårdare (George Adamson) i Kenya kunde återföras till naturen. Alla händelser kring lejonet Christian har dokumenterats i filmatiseringar, se intro nedan. Det finns även längre text på engelska på Wikipedia.

Att hålla djur i fångenskap för uppträdande på cirkus blev i Guatemala 2017 en förbjuden handling. De styrande i den centralamerikanska republiken bjöd in ADI, Animal Defenders International, för arbete ett år senare med att samla in de djur som trots förbudet fortfarande hölls i fångenskap av cirkusar.

Detta arbete resulterade bl.a. i att 12 tigrar och 5 lejon i januari 2020 anlände till ADI Wildlife Sanctuary i Sydafrika. När du reser i Sydafrika finns det flertalet fristäder för djur, en del som du kan besöka och andra inte. Detta är ett sätt att få en fördjupande förståelse för de djur du ser under t.ex. safari i Krugerparken.

Snorkla med valhajar vid Mafia Island

Den knappt fem mil långa och ca 17 km breda ön Mafia är en plats för avkoppling och återhämtning efter flera dagars safari i Tanzania. Hit reser du som varit med om spektakulära upplevelser av djur och natur på fastlandet. Hit reser även du som vill fortsätta de minst sagt exotiska djurupplevelserna – Hoppa i vattnet intill valhajar!
Läs mer

Safari i Tanzania: Ngorongoro

Naturskyddsområdet Ngorongoro i norra Tanzania är tillsammans med Serengeti för många synonymt med safari i Tanzania. Fler än en halv miljon personer besöker Ngorongoro varje år. Har du varit här eller är du möjligen på Contour Air:s blogg idag för att undersöka möjligheterna att resa hit?

För dig som ska åka till Ngorongoro behövs ingen närmare presentation. Det här är platsen för världens största förflyttning av djur, Great Migration. Här kan du dessutom skåda hundratusentals flamingos och vilda djur i tiotusental. Den här platsen är ett måste på varje safariresenärs bucket-list!
Läs mer

Safari i Sub-Saharan Afrika

Det finns ett Afrika som är Afrika på riktigt, med grönska, rikt djurliv och som inte är så starkt influerat av Mellanöstern som länderna är i norra Afrika: Subsahariska Afrika – vilket enligt Wikipedia är alla länder utom de mest nordliga. För många är dock Subsahariska Afrika synonymt med de länder där du kan uppleva djurlivet på nära håll.
Läs mer