Restips för Afrika

Contour Air ger Er restips för resor till Afrika.


Garden Route Sydafrika

Garden Route i södra Sydafrika har liknats vid Highway 1 i Kalifornien, USA. Det är en ca 30 mil lång sträcka längs södra kusten i Sydafrika. Här kan du köra själv, med din partner eller din familj. Det är en plats med saker att se och göra som torde tilltala de flesta. Idag ger vi dig förslag på tre platser längs Garden Route som kittlar dina sinnen.
Läs mer

Lejon i Afrika

Ruaha är namnet på en nationalpark i centrala Tanzania, söder om staden Dodoma och 62 mil inåt land från Dar es Salaam. Parken är till ytan jämförbar med Skåne gånger två. Dess namn kommer av Ruahafloden som är nationalparkens livsnerv och platsen dit de vilda djuren kommer för att släcka törsten under torrperioden.
Läs mer

Contour Air har många år arrangerat väldigt uppskattade upplevelseresor till Uganda där djur och naturliv är landets främsta tillgångar. Det finns ett dussintal nationalparker och på Contour Airs rundresa besöker vi fyra av dessa. Vi bor på bra lodger under resan, ett par något enklare, där vi kan njuta av härliga ljumma kvällar och de ljud som den afrikanska natten ger ifrån sig. På ett par av lodgerna finns swimmingpool.

Uganda ligger på en högplatå i östra Afrika vid norra änden av Victoriasjön. I väster på gränsen mot Kongo ligger de höga Rwenzoribergen med toppar över 5000 meter. En del av Nilens källor – Vita Nilen – kommer också från Uganda.

Uganda har ett oerhört bra klimat för odling och jordbruk man får fler skördar om året. Man har därför inte haft problem med torka och hungersnöd som andra länder i östra Afrika.

Ugandas ekonomi är en av de starkast växande av de afrikanska länderna. Jordbruket och exporten av jordbruksprodukter är landets viktigaste näringsgren. En stor del av jordbruket är ekologiskt utan konstgödsel och kemikalier. Viktigaste grödan är kaffe. Här odlas även té, bomull, vanilj, majs och snittblommor.

Afrikansk massage – När vi förflyttar oss mellan nationalparkerna gör vi det i fyrhjulsdrivna fordon. Tack vare detta får vi se vacker natur, hur livet för befolkningen är, vi besöker skolor, familjer, affärer mm. Vägarna är sällan bra, det är lera och jord, vissa vägar är asfalterade. Skumpandet på vägarna är vad vi kallar afrikansk massage!

Nationalparker i Uganda

Murchison Falls, ligger cirka 30 mil nordväst om huvudstaden Kampala. Parken har fått sitt namn efter de berömda vattenfallen som utgör en del av Nilen som kommer från Victoriasjön.

Detta är den största Nationalparken i Uganda. Här gör vi på vår resa en morgonsafari med bilar för att se bl a giraffer, bufflar, elefanter mm och naturligtvis spana efter lejon. Vi åker ned till Lake Albert och tittar på flodhästarna.

På eftermiddagen gör vi en båttur på Nilen till vattenfallen. Här kommer vi riktigt nära djurlivet; flodhästar i stora grupper, krokodiler, elefanter och mängder med fåglar.

Kibale Nationalpark i västra Uganda, vid staden Fort Portal är en regnskog med en av Afrikas största mångfald av apor (primater) nämligen 13 stycken.

Vårt mål här under vår halvdagsvandring är att möta någon av chimpansfamiljerna som lever här. De är inte alltid lätta att få syn på, ibland gömmer de sig högt upp i träden men ibland möter vi dem på marken då de förflyttar sig för att leta föda.

Chimpanserna är den apa som mest liknar oss människor, 99% av deras gener är samma som vi har. En chimpans kan väga 40-65 kilo och bli 160 cm långa. De lever tillsammans i familjer om 15-120 individer.

Vi får vandra olika långt beroende på var chimpanserna befinner sig. Det är inga stora höjdskillnader men det kan vara ganska halt på den fuktiga marken med lera, löv osv.

Bwindis ogenomträngliga nationalpark, i sydväst mor gränsen till Rwanda och Kongo. Här lever ca 300 bergsgorillor i de dimhöljda bergen. Hälften av världens totala bestånd av bergsgorillor.

Gorillorna har varit starkt utrotningshotade, men tack vara insatser har de nu ett bra skydd i Uganda och Rwanda, situationen i Kongo är fortfarande svår för bergsgorillorna på grund av den politiska situationen i landet.

Gorilla Uganda

Gorilla Uganda

Såsom turister får vi besöka någon av de 3-4 familjer som är vana med människor, det är någon av dessa vi besöker på vår vandring. Gorillorna förflyttar sig mycket i jakten på mat. Tack vara spårare och rangers kan vi hitta dem i skogen. Ibland kan vi få gå 30 minuter men oftast ett par timmar.

Vi får vara tillsammans med gorillorna ca en timme. Vi får inte gå närmre dem än 8 meter, fast gorillorna är nyfikna och söker sig ofta närmare oss än så.

Innan vi möter gorillorna har vi fått instruktioner om hur vi skall bete oss för att visa dem hänsyn och inte provocera dem.

Det är en oerhört stark upplevelse att få komma så nära dessa fantastiska djur. De tillbringar det mesta av dagen ätande.

Varje familj leds av en silverback, en gammal hane som kallas så eftersom han har grått hår på ryggen. När Silverbacke står på benen kan han mäta nästa 2 meters längd.

Queen Elisabeth National Park – Vår sista nationalpark på resan är Ugandas mest berömda. Belägen i västra Uganda. Den är 1978 kvadratkilometer stor. Här lever 95 arter av däggdjur samt över 500 arter fåglar.

Området är vulkaniskt med kratersjöar. Vi bor på en lyxig lodge med utsikt över lake Edvard samt en kanal där du kan spana på djuren som tar sig ned till vattnet för att dricka.

Alldeles intill lodgen kan du om du är lite vaken se båda leopard och lejon. Men var på din vakt när du går från lobbyn till ditt rum. Ibland på kvällar och nätter kommer flodhästar på besök på området.

För de som önskar görs en båttur på kanalen där vi kommer riktigt nära alla fåglarna, flodhästarna, krokodilerna samt elefanterna.

Contour Air har två avgångar om året till Uganda i mars och november. Resorna görs i grupper om max 16 personer. För dig som vill åka på egen hand gör vi gärna specialarrangemang. Du som behärskar engelska kan åka med erfarna och utbildade inhemska reseledare och specialguider.

Jättesköldpaddor på Prison Island

Zanzibar – för er som vill uppleva sub-saharan Afrika och Mellanöstern samtidigt. Hit kommer ett par hundratusen turister varje år och Zanzibar har en mycket vacker natur med rikt djurliv för er att uppleva. Zanzibar är en bra avslutning på en safari i Tanzania.

Menai Bay

På sydvästra Zanzibar finns Menai Bay, ett reservat sen 1998 och här finns det flera härliga sandbankar samt obebodda öar att besöka. Lokala arrangörer erbjuder dagsresor med snorkling, utomhusbuffé samt sol och bad på sandbankarna. Menai Bay är även av flera platser där ni kan se och ha chans att simma jämte delfiner.

Missa inga nyheter om resor: Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Chumbe Island Coral Park

En marint skyddsområde sydväst om huvudön Unguja. Ni reser hit med båt och stannar över dagen eller bor över i enkla bungalows med naturlig luftkonditionering och fantastisk utsikt mot havet. Här finns chans att se den ovanliga kokoskrabban. Reser ni augusti eller september finns det även chans att få stifta bekantskap med upp till 15 meter långa knölvalar. Ungefär 500 valar siktas årliga i vattnen runt Chumbe Island. Om du inte ser några kan du höra valarnas sång under vattnet vid dykning på öns skyddade korallrev.

ca-zanzibar-sjostjarna

Ekoturismen på Chumbe Island delfinansierar det ekologiska skyddsarbete som pågår på ön. Här ges även möjlighet till utbildning i hållbarhet för lokalbefolkningen och simskola för barn.

Jozani Forest

En nationalpark om ca 50 kvadratkilometer intill Chawka Bay på södra Zanzibar.

Röd colobus-apa på Zanzibar

Röd colobus-apa på Zanzibar

Här ges möjlighet att se de röda små colobus-aporna, Sykes-apor och bevittna mangrove. Det här är en regnskog med över 100 trädarter, 50 olika fjärilar och 40 fågelarter.

Contour Air Special för dig som vill resa till Zanzibar på egen hand eller i grupp. Specialarrangemang erbjuds till hela världen. Klicka och läs mer!

Spice Tour

Kryddturen är nära på ett obligatorium på Zanzibar. Det här är en populär aktivitet på Zanzibar som många turister genomför. Det vanliga är att utflykten görs i grupper med uppmätning på hotell innan avresa mot plantagen.

Zanzibar Spice Tour

Zanzibar Spice Tour

Tillsammans med en lokal guide spenderar ni några timmar och ser kryddor i sin ursprungliga skepnad. Smaker och dofter ni känner igen från kryddhyllan hemma får ni möjlighet att se och känna på.

Prison Island

Vill ni se jättesköldpaddor kan ni åka till Parken Zoo i Eskilstuna. Eller så kan ni resa till Prison Island, ca 20 minuter med båt från Stone Town på Zanzibar. Här betalar ni några dollar i entré och ges möjlighet att vandra tätt intill sköldpaddorna. Vissa är över 100 år gamla!

Jättesköldpaddor på Prison Island

Jättesköldpaddor på Prison Island

När ni gör utflykten till Prison Island ska ni inte missa chansen att snorkla. Vattnet är kristallklart och sikten är mycket god. Beroende på hur tidvattnet står kan ni dessutom ta ett dopp från stranden. Se bara upp för den sylvassa korallen!

Entabeni Sydafrika

Entabeni betyder “place of the mountain” och är ett privat reservat (game reserve) i nordöstra Sydafrika. Reservatet ligger i Limpopo-provinsen, 3-4 timmars bilresa från Johannesburg.

Reservatet är 220 kvadratkilometer stort och besöks på vår Sydafrika-resa “Sydafrika: Vilda djur och vacker natur” (morgonsafari och eftermiddagssafari). Entabeni är känt för att vara ett reservat där det finns möjlighet att se The Big Five: Lejon, elefant, noshörning, afrikansk buffel och leopard.

Elefanter i Entabeni-reservatet, Sydafrika

Elefanter i Entabeni-reservatet, Sydafrika

Reservatet bjuder dig som besökare på storslagen natur och en uppsjö av arter att vila kameralinsen mot. Glöm inte kikaren och att ha plats på minneskortet.

De fina naturbilderna av en gepard och en grupp elefanter som vi valt att inkludera här är hämtade från Flickr. Fotograf är Ryan Kilpatrick. Bildlicens: CC BY-ND 2.0