Vandra i Georgien – Tusheti

Välkommen med på en gruppresa till Georgien för att se och uppleva Tbilisi – Kakheti (vinprovning + supra) – Albano – Omalo – Dartlo – Girevi m fl platser i dessa oexploaterade delar av nordöstra Georgien.

Välkommen med till de avlägsna delarna av Kaukasus – Tusheti – för en vandringsresa i sannerligen oexploaterade landskap. Naturen i denna östra delen av Georgien är orörd och dramatisk med toppar på runt 5000 meter.

Vi ser ruiner från medeltiden, georgierna byggde många försvarstorn eftersom de hela tiden invaderades av krigiska grannfolk. I bergen lever fortfarande människor, främst på boskap. På vår och höst kan man se herdarna som leder sina fårhjordar upp eller ner från Kaukasus berg där de lever i några månader med obegränsad tillgång till mat. Vi ser också de mäktiga floderna som tar hand om glaciärernas smältvatten.

På den här resan vandrar vi under fyra dagar, bor på guesthouse och i tält. Vi hinner också se den kosmopolitiska huvudstaden Tbilisi: en gång ett viktigt stopp för karavanerna längs Sidenvägarna. Resan inkluderar även vinprovning i Georgiens främsta vinodlingslandskap Kakheti. Traditionen att framställa naturvin är 8000 år gammal i Georgien.

Georgien och Kaukasus erbjuder flera oemotståndligt vackra platser för vandring. Vi planerar också kommande vandringsresor under 2021 till Kazbegi, Bordjomi och Svanetien.

 • Avresa:

 • Längd: 10 dagar

 • Pris från: 22 350 kr

Girevi - Källa: https://flickr.com/photos/lenzmoser/48821942086 - Licens: CC BY-SA 2.0
Vandra i Georgien
Vinprovning mm i Kakheti, Georgien
Mysiga Tbilisi

Dagsprogram Vandringsresa Georgien:

Dag 1: Flyg till Georgien

Flyg från Sverige vi landar i huvudstaden Tbilisi sen kväll alternativ tidig morgon dag 2.

Dag 2: Vi utforskar Tbilisi

Transfer från flygplatsen till vårt hotell där vi får lite vila innan vi utforskar denna spännande stad, där karavanerna längs Sidenvägarna hade ett viktigt stopp. (L, M)

Dag 3: Vinprovning i Kakheti

Vi checkar ut och kör österut till Kakheti-regionen där 90% av Georgiens berömda vin odlas. Man har framställt vin i 8000 år. Druvorna skördas i september. Vi besöker Sighnaghi – kärlekens stad, men makalös utsikt över Alazanidalen. Vi besöker den berömda vinproducenten Khareba i Kvareli. Vi avnjuter en riktig georgisk supra, festmåltid i Simons familjs hem där vi får lära oss georgisk tradition kring mat och vin samt lyssna till sånger och berättelser. Vi övernattar i Telavi. (L, M)

Dag 4: Över Abano-passet upp i Stora Kaukasus

Vi kör mot Alaverdi-klostret som är från 500-talet – kristendomen kom tidigt till Georgien och kyrkan och klostren är mycket viktiga för georgierna. Vi kör vidare till Abano-passet (2900 m) och anländer till Omalo, den största byn i Tusheti. Efter lite vila tar vi oss till byn Shenako och ser den fantastiska byn Diklo och sedan till byn Dartlo som är utgångspunkt för vår vandring. En traditionell tushetisk middag och en skön natts vila på guesthouse. (L, M)

Dag 5: Vandring Dartlo till Girevi (14 km)

Vår första vandringsdag startar i Dartlo förbi byarna Checho – Parsma till Girevi. Det finns två alternativa vandringar: den ena följer Alazanifloden, den andra går lite mer uppför förbi byn Dano och sedan tillbaka ned till floden. I Parsma intar vi lämpligen lunch, i byn finns imponerande gamla vakttorn, som var så viktiga för byarnas försvar här i Kaukasus. Vi övernattar på ett guesthouse i byn Girevi. (L, M)

Dag 6: Vandring Girevi till Chontio till Kvakhidi ängar (14,2 km)

Inte långt från Girevi delar floden Alazani upp sig i två floder. Vi följer den högra floden Kvakhidisitskali, vi passerar ruinerna från byn Chontio och fortsätter in i dalen. Denna natt övernattar vi i tält, här finns inga guesthouse. (L, M)

Dag 7: Vandring Kvakhidi – Atsunta passet – Khidotani – Khone (16,8 km)

Dagens vandring följer Kvakhidisitskali-floden, vi korsar den två gånger, första gången via en smal bro, andra gången får vi vada över. Vi kommer till ett ställe där tre dalar breder ut sig, Vi vandrar i en av dessa och vandrar uppför mot Atsunta-passet, detta är en av de vackraste delarna av vår vandring när det börjar gå nedför igen. Vi går inte ned till floden utan stannar lite högre och har en vacker utsikt över berget Tebulo. Övernattning i tält. (L, M)

Dag 8: Khone – Mutso – Shatili (19 km)

Dagen börjar med en ganska brant och lerig nedstigning till Kvakhidisitskali-flodens dal. Vi vandrar vidare genom byn Khonishala till platsen där floden förenas med Andaki-floden, här ligger också ruinen av Mutso-fästningen, helt klart värt att bestiga. Vi fortsätter ned till vägen som tar oss till Anatori en begravningsplats. Nu har vi ca 30 minuters vandring kvar till Shatili-fästningen där vi övernattar på ett guesthouse och vilar efter fyra dagars vandring. (L, M)

Dag 9: Tillbaka till Tbilisi

Efter fyra dagar till fots kan det vara skönt att få sitta lugnt i bilen och njuta av vägen tillbaka till huvudstaden. Vi stannar till i Mtskheta, den gamla huvudstaden, där miljön med klostret finns med på UNESCOs världsarvslista. Här infördes kristendomen i Georgien. Tillbaka till Tbilisi för incheckning på hotell och vår avskedsmiddag, en riktig georgisk supra. (L, M)

Dag 10: Vi lämnar Georgien för Sverige

Vårt flyg hem går tidig morgon och efter mellanlandning landar vi i Sverige med unika upplevelser av ett land och en region som få svenskar upplevt. Om du önskar förlänga din resa hjälper vi dig förstås med det. Några fler dagar i Tbilisi eller kanske några dagar vid Svarta Havet i Batumi eller Anaklia. Eller kanske ett stopp i Istanbul på hemvägen?

Praktisk info:

Vi bor relativt enkelt på små guesthouse och på tre-stjärniga hotell de dagar vi inte vandrar. Vi äter mat lagad på traktens råvaror, picnick-luncher under vandringarna. Vi vandrar på höjder mellan 1360 och 3421 meter över havet. Vandringens svårighetsgrad är medium, du bör ha god kondition och vana från vandring i kuperad terräng. Vi vandrar i lugnt tempo. Under vandringen bor vi på enklare guesthouse, två nätter i tält.

 • Du reser lämpligen med en större ryggsäck, inte en resväska.
 • Under vandringen bär du bara en mindre ryggsäck med det du behöver för dagsvandringen.
 • Den större packningen transporteras mellan övernattningarna av hästar.
 • Du bör ha stadiga vandringskängor som du gått in, inte helt nya kängor.
 • Solskydd och huvudbonad rekommenderas och vandringsstavar om du föredrar det.
 • Lätt och och bekväm klädsel, kortbyxor men också lite varmare kläder för kvällarna.
 • I Tblilisi kan det vara riktigt varmt på sommaren 35 grader.
 • Tält och sovsäck tillhandahålls på plats, önskar du din egen sovsäck tar du med den.
 • Gruppstorlek 8-12 personer.

Priset inkluderar:

 • Reguljärt flyg inkl flygskatt Sverige-Tbilisi
 • Alla transporter i Georgien
 • Reseledare från Sverige
 • Engelsktalande vandringsguider
 • Sightseeing och entré enligt programmet
 • Alla måltider enligt programmet, dryck till vissa.

Ingår ej:

 • Enkelrumstillägg 3 nätter fr. 1800 kr
 • Aktiviteter utöver programmet
 • Dryck till vissa måltider

Öppettider:

Vårt kontor på Järntorgsgatan 9 i Örebro är nedlagt. Du når oss enklast på epost: info@contour.se

Kontakt:

E-post: info@contour.se

Org. nr. 556320-1937.
Styrelsen har sitt säte i Örebro.

Contour Air Facebook

Vår ambition är att i våra kanaler för marknadsföring illustrera resor, resmål, platser och destinationer rättvist och representativt, med media från egna och andras källor. Vi kan dock aldrig garantera exakt samma eller liknande förhållanden, innehåll, känslor eller uppfyllda förväntningar under våra eller våra samarbetspartners resor såsom illustrerat med bilder, videos eller i beskrivande text .

Contour Air Instagram