Nepal är som bekant ett av världens mest populära områden för bergsklättrare (och för de som uppskattar vandring). Fast vad händer när du spänner fast ett par skidor och stavar på ryggsäcken för att bestiga Lhotse, ett 8516 m högt berg i Himalaya?

Nu är kanske “du” en missvisande term, om du nu inte är en bergsklättrare som uppskattar en stor utmaning? Så mycket mer bekvämt att betrakta andras mödor, som du kan göra lite längre ner i den här texten.

Att bestiga Lhotse innebär är att klättrare följer samma led som de som bestiger Everest. En liten passage en bit upp leder klättrare mot Lhotse. Därfirån är det en flera veckors lång vandring i brant terräng, över djupa sprickor och genom djup snö som gäller.

Det par som följs i videon nedan tar sig över 8000 meter och beskriver det som gränsen för när kroppen börjar äta sig själv (the death zone). Det är svårt att andas och det är svårt att få i sig mat.

Det är en dramatisk skildring av strapatserna som kommer med att sakta navigera sig uppåt, till allt högre höjd, med livsfarliga laviner som granne och en omgivning som inte bryr sig om vad människor önskar.

Belöningen kommer när de når toppen, kan kliva på skidorna och åka slalom utför berget. En härlig film, ca 20 minuter lång. Väl värd en titt. För fler extrema upplevelser på skidor: Läs om skidåkning på Svalbard.