egen hand innebär i den här texten att du köpt en flygbiljett, ordnat med boende första natten och införskaffat ett visum. Du reser kanske själv eller med en kompis. Här får du värdefulla tips inför avresan:

1 – Lär dig spanska om du inte redan talar spanska mer eller mindre flytande. Räkna inte med att kubanerna talar engelska även om en del kan förstå vad du säger. Att resa själv på Kuba utan att kunna spanska kan bli ett riktigt äventyr.

2 – Dela boende med andra. Bor du på ett hostel delar du sovsal eller stort rum med andra backpackers. Bor du på ett casa particulares kan du dela rum med din reskompis. Priserna tenderar att vara per rum, även om ni delar.

3 – Undvik att resa solo på landsbygden om du inte är mycket resvan. Detta kan vara direkt livsavgörande och samtidigt en balansgång mellan komfort och frihet. Huruvida du är man eller kvinna spelar också roll. Ett sunt mått av personlig säkerhet ska du alltid se till att ordna med. Ta inga onödiga risker.

4 – Internet finns inte och om det mot förmodan finns är det dyrt och långsamt. Gör en grovplanering hemifrån för vart du ska resa, var du ska bo och spendera dagarna. Du kan dra upp din mobil för att prova lyckan men räkna inte med superb 3G/4G-täckning på Kuba som vi är vana med nästan överallt i Sverige.

5 – Kubaner är generellt sett vänliga och nyfikna. Det kan bero på pengarna du har i fickan eller för att de så länge varit förtryckta. Det senare syns inte på ytan men diktaturen har satt sina spår. Än idag är det inte alltid kotym att tala nedvärderande om dagens regim. Särskilt inte om du kommer i kontakt med hårdbarkade kommunister.

6 – Ta till dig av vad andra resenärer kan dela med sig av. Det kan vara tips på boenden, fantastiska stränder, resvägar och restauranger. Reser du mycket bland kubaner kan det ibland vara skönt att möta någon som talar engelska, bara för att få tala med någon som förstår. Om du inte redan talar spanska that is.