Bodbe-klostret

Bodbe-klostret finns du i östra Georgien och det kallas även på engelska för The Monastery of St. Nino, efter en kvinna som spred kristendomen i Ibera: Saint Nino. Hennes arbete resulterade i att kungahuset kristnades och därmed befolkningen.

Klostret har alltså anor från en tid långt innan vår egen och fungerar idag som en plats dit pilgrimer tar sig för att befinna sig på en plats där en evangelist från 300-talet är begravd.

Bodbe-klostret är en massiv byggnad, en karg skönhet av stor betydelse för utvecklingen av vad som idag är Georgien. Från klostret kan du som besökare njuta av milsvid utsikt över Alazania-dalen.

Byggnaden har byggts om under århundradena. Under 1600- och 1800-talen har renoveringar utförts. Klocktornet restes mellan 1862 och 1885. Detta är alltså en plats som vårdats ömt, vilket även är talande för många andra historia platser i Georgien där t.ex. Akhaltsikhe är ett exempel på detta.

Tre kilometer från klostret finns det ett litet kapell, byggt på 1990-talet med en källa som sägs ha uppkommit genom Ninos böner och innehålla livgivande krafter. I mitten av 1920-talet stängdes klostret av Sovjet som lät använda byggnaden som ett sjukhus. På senare år har klostret genomgått flera renoveringar.

Contour Air har i flera år arrangerat gruppresor till Georgien och om du senare under 2020 eller 2021 vill resa hit, hör av dig, se sidfoten för kontaktuppgifter. För dig som vill få mycket mer inspiration och kunskap kring Georgien, besök georgienresor.se