Contour Air Georgien: Akhaltsikhe

Staden Achaltsiche finner du i sydvästra Georgien, längs vägen från bl.a. Gori och om du fortsätter förbi Achaltsiche kommer du snart till Vardzia. Det som många reser till Achaltsiche för att se är den spektakulära fortifikationen Rabati Castle.

Det ursprungliga namnet på borgen var Lomisa som kan översättas till “lejon”. Det namnet var hur borgen omnämndes under 800-talet och på 1100-talet fick borgen namnet Akhal-tsikhe. Det betyder fritt översatt “nytt fort” och namnet “Rabati” härstammar från judisk/arabisk språktradition och betyder “vilken fortifierad plats som helst”. Men om du besökt platsen så vet du att det här inte är vilken plats som helst!

Denna stad har genom århundraden varit av stor betydelse. Arkeologiska utgrävningar pekar på att människor bodde här under den tidiga bronsåldern, även om staden för första gången nämns i skrifter från 1100-talet. Här verkade hertigarna av Samtskhe på 1100- till 1200-talen och när det ottomanska riket expanderade togs staden (1576).

På 1800-talet rasade strider mellan Ryssland och Turkiet, där ryssarna kom att behålla staden länge därefter. Här fanns även en division av den sovjetiska armén, som sedermera blev till en brigad under Georgiens flagga när Sovjet föll.

20160610_Georgia_7291 Akhaltsikhe sRGB

Contour Air har i flera år arrangerat gruppresor till Georgien och om du senare under 2020 eller 2021 vill resa hit, hör av dig, se sidfoten för kontaktuppgifter. För dig som vill få mycket mer inspiration och kunskap kring Georgien, besök georgienresor.se