Restips för Kuba - Beställ specialarrangemang

Kuba upplever vi är ett riktigt hett resmål på många vis. Contour Air har haft grupper på Kuba ett flertal gånger de senaste åren och Contour Air har dessutom ett avtal med Kubas ambassad kring utfärdande av visum, bra för dig som reser på egen hand och en sak som underlättar för våra resenärer på t.ex. Stora rundresan på Kuba där visumkostnad ingår i resans pris.

Här presenterar vi 9 restips inför din resa till Kuba. Restipsen vänder sig till dig som reser till Kuba på egen hand. Restipsen riktar sig även till dig som vill ha inspiration inför att du anlitar Contour Air för ett specialarrangemang (skräddarsydd och personligt anpassad resa). Restipsen kan dessutom vara matnyttiga för dig som valt att resa i grupp på Stora rundresan på Kuba.

1) Valuta på Kuba:

Växla till Euro innan avresa. Man kan tro att amerikanska dollar skulle vara hårdvaluta på Kuba. Det må vara sant för kubanerna. Problemet är att valutaväxlingen USD-CUC (kubanska “dollar”) kommer med 10-13% i avgifter. Kuba har två valutor: CUC, för turister. CUP (pesos) för kubaner. Valutakurserna förändras och ett riktmärke är att 1 CUC är värd 20 CUP lågt räknat. Kontrollera med din researrangör vad de rekommenderar avseende val av valuta på Kuba.

2) Betala/handla på Kuba:

Ha även med dig att priser anges dubbelt dvs i både CUC och CUP. Det är inte alltid säkert att priserna matchar valutamässigt. Det är lite dyrare att köpa saker med CUC, allt för att Kuba och kubanerna ska tjäna mer pengar. Vilket de behöver.

3) Kontokort/kreditkort på Kuba:

För dig som gillar att betala med kort ska du veta att bankinfrastrukturen inte är densamma som många andra länder. Cash is king, som det heter. Om du har med dig ett konto- eller kreditkort gör du bäst i att ha det utfärdat av VISA. MasterCard kanske fungerar men det kan lika gärna inte göra det. Kontrollera med din researrangör vad de rekommenderar avseende kortbetalningar på Kuba.

OBS: Berätta för din bank att du reser till Kuba. Det finns inget värre än att ditt kort spärras för att banken misstänker bedrägeri. Särskilt om du gör många småtransaktioner på Kuba utan att meddela banken innan, kan det leda till att banken spärrar ditt kort.

4) Köp reseförsäkring

Det kan hända att du blir kontrollerad i tullen. Om det då upptäcks att du saknar en reseförsäkring kan du bli tvungen att köpa en där på plats. Din reseförsäkring ska täcka ev. kostnader som kan uppkomma på sjukhus. Kolla med ditt försäkringsbolag exakt vad som gäller för resor till Kuba.

5) Skriv ut alla resehandlingar

Skriv ut allt som är relaterat till din resa. Att bära med sig allt i mobilen eller på en USB-sticka betyder inte att du kan omsätta det i utskrifter var som helst.

6) Du måste ha visum

Contour Air har genom ett avtal med Kubas ambassad i Sverige rätten att utfärda kubavisum, turistvisum/Tourist Card. Det gäller även dig som reser till Kuba på egen hand. Priset är 550 kr om du reser på egen hand. Reservation för ändringar. Läs mer om visum för Kuba →

7) Lär dig spanska

Vi kan nästan garantera att din upplevelse av Kuba kommer att förstärkas om kan spanska. Du kanske tror att engelska är gångbart på Kuba nu bara för att det kommer turister. Det kanske gäller unga människor. De äldre kubanernas engelskakunskaper ska du inte ta för givet. Reser du med en researrangör blir det enklare, reser du själv bör du ha grunderna i spanska i ryggmärgen innan du åker. Ett alternativ kan vara att du använder appen Google Translate som fungerar offline om du laddar ner språkpaket.

8) Bo hemma-hos kubaner

Casas Particulares är en tjänst där husägare hyr ut rum till turister. En svensk motsvarighet är bed & breakfast (rum och frukost). Casas Particulares är ett suveränt sätt att komma nära kubaner. Hittar du ett rum vars ägare talar engelska kan det mycket sannolikt vara en mycket angenäm upplevelse.

9) Maten på Kuba kan vara ojämn

Det betyder att du gör rätt i att bära med dig salt och peppar eller en sås du gillar. Kuba är inte känt för att vara en plats där det bjuds på fantastisk god mat. Det är som på Zanzibar, desto mer du betalar desto bättre blir det, fast inte alltid. Vad du serveras beror mycket på om det finns någon konkurrens i närområdet. Resorts och lyxhotell är att föredra om du värdesätter mat som är bättre än genomsnittet.