Visste du att Kuba består av 4000 öar och cays? Det skapar en närmast oändlig möjlighet att uppleva naturen bortom den stora ön som de flesta förknippar med Kuba (där Havanna ligger och majoriteten av kubanerna bor).

Alla dessa cays och öar formar skärgårdar, arkipelager, där Sabana-Camagüey-skärgården återfinns norr om Kuba och har drygt 2500 öar. Lite österut kallas området Jardines del Rey där bl.a. exklusiva Cayo Coco återfinns.

Det var vid Cayo Coco och Cayo Guillermo som Hemmingway fann inspiration till Den gamle och havet (1952).

Kubas turistbyrå har en fin broschyr som ger en översikt av de tusentals öarna och vikarna som skapar en fantastisk möjlighet att uppleva Kubas vackra natur.

Cayo Levisa:

En ö norr om västra Kuba för dig som söker lugnet intill den slående vackra naturen. Klart blå-grönt vatten och vita sandstränder med en sjöbotten vars vrak vittnar om aktiviteter under 1600- och 1700-talen.

Boende finns i bungalows direkt på stranden. Det finns bara ett hotell och det är bara på hotellet som det finns mat. En plats för autentisk avkoppling.

Cayo Ensenachos:

En ö norr om Kuba. Hit reser du med bil på vägen som går över vattnet. Du behöver alltså inte åka båt som du måste göra för att komma till Cayo Levisa. Hit reser du som uppskattar grönska jämte havets lockelser.

Cayo Sabinal:

Här, 50 mil öster om Havanna, råder savannklimat och medeltemperaturen är 24 grader varmt.

Res hit för se korallrevet med flamingos eller stanna på stranden och spana efter fjärilar.