Japan / ContourAir.se

Japan – soluppgångens land i öster. Ett land som bejakar sin historia, som låter uråldriga traditioner ta plats samtidigt som dagens Japan är lika modernt som vilket västerländskt land som helst. På många vis än mer modernt än hur livet ter sig i Europa och USA. Spjutspetsteknik på en rad områden har gjort Japan känt världen över.

Japan fascinerar oss svenskar och västerlänningar. Så långt borta och samtidigt så lockande.

Det tar visserligen lång tid att resa till Japan. Fast väl på fast mark igen är det som att träda in i en helt ny värld.

Få saker i Japan är som hemma i Sverige. Visste du t.ex. att det är näst intill en sedvänja att bära med sig ett paraply i händelse av regn? Hur många svenskar ser du med ett paraply en dag när regnet hänger i skyn?

En annan sak som är annorlunda i Japan, jämfört med Sverige, är hur de som är förkylda bär en ansiktsmask. Du vet en sån där som tandläkaren har på sig? Det går japanerna runt med. Att inte bära munskydd när du är sjuk anses som oförskämt!

Fler bra saker med Japan är bl.a. följande:

Oshibori – När du får en fuktig handduk innan en måltid på nästan varje matställe. Perfekt eftersom du förmodligen har massor av bakterier på dina händer efter en dag på stan.

Ingen dricks – Ja, du läste rätt. Japaner kan uppleva dricks som konstigt. Det är konstigt för oss beresta som är vana att dela med oss av vår reskassa när vi får bra service. Här får du bra service utan att betala extra för det. På en del platser betalar du istället en serviceavgift (källa: Google Trips) och det är ingen som kommer att hindra dig om du vill ge något extra till den som gör något utöver det vanliga för dig.

Badrummen, himmelriken för teknikintresserade – Kanske inte alltid så på de offentliga men hemma-hos japaner ska du inte bli förvånad över saker som: Badkar som slutar fyllas vid en inställd nivå, badvatten som håller temperaturen, badkar som meddelar dig på andra sidan lägenheten om att det är klart. Toaletter med uppvärmda sitsar och toaletter som *host* spolar dig ren!

3 restips för Japan:

Det finns en gata i Tokyo (Harajuku), som trots sitt namn inte är fylld med toaletter: Takeshita street. Här är det istället shopping som gäller.

Shopping i Harajuku, Tokyo

Gatans namn kommer från en amiral i den japanska flottan som för väldigt länge sen hade ett hus på denna gatan. Takeshita betyder ungefär ”under bambun”.

Apropå bambu så får du inte missa ett besök på Arashiyama Bamboo Grove i Kyoto. Tätt på rad likt en tät svensk björkskog reser sig bambuträden mot skyn:

Bambu-park i Japan

Alldeles intill bambuskogen ligger Arashiyama Monkey Park. Det är en brant promenad upp för att njuta av utsikten. Det kan ta upp emot en timma om du inte är riktigt hurtig. Väl upp på höjden får du sällskap av vilda snöapor (japansk makak):

Snöapor i Kyoto, Japan

Och ja, Contour Air erbjuder resor till Japan. Du finner dessa i menyn under ”Asien” eller om du gör en sökning här på contourair.se – Matane!