Onsen-bad i Japan | ContourAir.se

Livskvalitet. Ett subjektivt begrepp om hur våra liv är. Livskvalitet är för en del att omge sig med vänner och familj. Livskvalitet är för andra att spendera mycket tid på en hobby. Det kan dessutom vara livskvalitet att sakna något – Här listar vi 6 saker som du kommer att sakna efter en rundresa i Japan eller efter en egen vistelse i detta fascinerande land.

Det vi listar på den här sidan är skrivet för dig som varit i Japan och för dig som är på väg dit, genom att du bokat en resa eller genom att du känner ett starkt sug efter att få uppleva Japan!

1) Matsuri

Festivaler, event som firar något. Vad som helst. Det arrangeras ett par hundratusen festivaler i Japan varje år. En del festivaler är lokala, andra gör sig påminda i hela landet. Några festivaler att sakna kan vara dock-festivalen Hinamatsuri (3 mars), titta-på-blommor-festivalen Hanami (mars-maj) och stjärnfestivalen Tanabata. Ett besök vid valfritt tempel när som helst på året torde innehåll minst en matsuri.

2) Onsen

Bad, ofta utomhus, i heta vulkaniska källor. Få japaner har inte upplevt ett onsen-bad. Samma sak med turister som upplevt ordentligt med Japan. Baden är uppdelade efter kön och det finns uppskattningsvis närmare 100 000 onsen-bad i Japan.

En del onsen-bad ligger i anslutning till anläggningar och så finns det onsen-bad ute i det fria. För japanerna är onsen-bad hälsofrämjande. Det finns dessutom onsen-bad för nästan alla medicinska åkommor.

3) Engrish

Fritt översatt: Wrong English, vanligt förekommande på skyltar och på förpackningar. Japanska tecken jämte en engelska översättning som får din engelska från grundskolan att förflyttas till en galaktisk nivå.

Det är roligt att läsa hur fel det kan vara. Detta med Engrish är så populärt att en del fabrikanter medvetet översätter fel för att locka till spridning av deras produkter.

4) Godis-utbudet

Varje månad kommer det massor av nya godissorter för hugade konsumenter att testa. En del försvinner snabbt, andra finns kvar länge. Visste du att det t.ex. funnits fler än 300 smaker av chokladkakan KitKat? Få eller inga alternativa smaker av KitKat har nått Sverige. Fast i Japan är det andra bullar (kakor?).

För dig som vill utöka dina upplevelser på godisfronten finns en översikt på https://candysumo.com/ – som länkar vidare till Amazon. Inte sällan går det att köpa leverans till Sverige!

5) Otsukaresama deshita

Att jobba i Japan är för väldigt många en plikt, en skyldighet. Utbrändhet, vad är det? Här är det istället omgivningens gillande inför ditt hårda arbete som är i fokus. Det är vanligt att säga ”otsukaresama deshita” till någon som en komplimang, säga att du uppskattar deras insats.

Detta fenomen, som inte finns i svenskan eller engelskan med samma innebörd, har bidragit till att det kan vara OK att ta en tupplur på jobbet. En variant på detta är att istället säga ”Osaki ni shitsurei shimasu” som betyder att du ursäktar dig för att du går före någon annan från jobbet.

6) Izakaya

Den japanska motsvarigheten till pub i Sverige. Fast skillnaden är att hela familjen är med här. Eller kollegorna. Eller vännerna från skolan. Eller din dejt. Det är en plats för att träffas, umgås och äta samt dricka.

Istället för att arrangera ett kalas hemma så träffas man på en izakaya, som betyder ungefär ”röd lanterna”. Håll utkik efter röda lanternor när du scannar av gatan efter en izakaya.